- Вие сте с предаването Валдман-Лайн - предаване за хора,

...
- Вие сте с предаването Валдман-Лайн - предаване за хора,
Коментари Харесай

Хамас трябва да бъде унищожен

- Вие сте с предаването " Валдман-Лайн " - предаване за хора, умеещи и обичащи да мислят. Програмата е неутрална зона и както постоянно с голямо наслаждение представям днешния посетител - ръководителя на израелската специфична работа " Натив ". Моят първи въпрос е свързан от скорошното ни изявление, когато обсъждахме войната от Йом Кипур - 50 години от началото й. Тогава с тъга на сърцето говорехте, че за миналите години е направено малко. Този път виждаме, че убитите израелци са доста над 700. Повече от 2500 са ранените. Не е ли случилото се на 7 октомври нагледна илюстрация на Вашите думи за ненаправените заключения?
- Да, тогава не бяха извлечени никакви заключения. Изводи нямаше и след Шестдневната война, а те са много съществени. От професионална позиция има много проблеми, в това число във Военновъздушни сили. В нашата армейска просвета нямаме навика да вършим професионална и дълбока оценка на протичащото се. Всичко се замазва от политическото управление, отчасти и от армейското. Вторият проблем е повърхностното отношение към сериозните проблеми и подправянето на обстоятелствата.
- Дали случилото се през днешния ден може да се съпостави с 1973 година?
- Не. Тогава Израел воюваше с две страни с най-силните армии в Близкия изток. Сега имахме единствено офанзиви на сектор от 64 км от два и половина батальона терористи, въоръжени с леко стрелково оръжие. И целият южен фронт рухва. Всичко, което трябваше да работи, не работи - нито системата за предизвестие, нито системата за връзка, нито загражденията, струващи милиарди. Те се оказаха безполезни и не стопираха даже един джип. Целият южен окръг бе съвсем изпразнен от военни. Всички бяха в Юдея и Самария. Демонстрирани са безхаберие, безнаказаност, липса на професионализъм, непривични за израелската войска. Това е срам и злополука. Базите на Военновъздушни сили са били разграбвани от бедуини, отнасящи картечници, патрони, даже и авиобомби и аварийни елементи за самолети, с цел да ги продават на скрап.
Всички обитаеми места - 23 селища на дълбочина 4-5 км, бяха завладяни. Никой не ги спря, тъй като армията бе неподготвена, неорганизирана, необучена. Отговорен за това е началникът на Генералния щаб, който в миналото бе отличен боец. Но това бе злополука. Катастрофа за командира на южния фронт, за началника на военното разузнаване, за командващия на дивизията в Газа. Във всяка естествена страна те незабавно щяха да бъдат отстранени от служба.

- Докато се готвех за предаването, ми попадна обява от израелските медии от 17 септември. Там се цитират представители на силовите служби, които показват терзания за положението на отбранителната инфраструктура по границата с Ивицата Газа. Ще изтъквам написаното: " Особено терзание провокира мощността на самоделните взривни устройства, които са употребявани, с цел да се повреди оградата. Един от източниците се притеснява, че през дупките в Израел може да се опитат да обхванат терористи. Хамас потвърди, че може да достави огромно количество експлозиви при граничната ограда... "
- Вече всекиму е ясно, че тази система от огради не се оправдава. Нашите военни са умни и положителни еврейски глави. Те не знаеха ли за протичащото се в Украйна? Не се ли досещаха, че може да се вземат примитивни дронове и да се обезвреждат всички антени и системи за наблюдаване? Не знаеха ли, че с елементарни снайпери може да се унищожат всички камери за наблюдаване? Не знаеха ли, че тези примитивни дронове с дребен товар могат да обезвреждат всичките системи за връзка? Не знаеха ли, че с елементарен трактор за три минути може да се разбият бетонни заграждения? Че трактор за половин минута разрушава тези нещастни огради, които могат да спрат единствено крава?
Същото е и на границата с Йордания. Нещо по-прилично имаме на границата с Египет, само че и там няма да се издържи, в случай че не беше египетската власт, а бяха Хамас.
А те направиха всичко доста просто. Неутрализираха всички камери и системи за предизвестие, а на разположение нямаше нито един хеликоптер, който да се вдигне и да разстреля тези булдозери. Дори дронове не вдигнахме. Ударни дронове, каквито имаме стотици и с които се гордеем. Как може да се назова това, в случай че не незаконна немарливост?

Продължение в идващия брой на ГЛОБУС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР