Вие ли сте късметлията, който ще опита най-деликатния крем за

...
Вие ли сте късметлията, който ще опита най-деликатния крем за
Коментари Харесай

Тирамису в чаша: улеснена версия на световно известния десерт

Вие ли сте късметлията, който ще опита най-деликатния крем за десерта Тирамису, фиктивен от италианците?

Вкусът му няма да остави никого апатичен, желая да го пробвам още веднъж и още веднъж. В наше време, за да разберете същинския усет на отвъдморските ястия, не е належащо да летите до Италия. Просто би трябвало да намерите своята обичана рецепта.

Между другото, когато пробвах Тирамису за първи път, ми хареса толкоз доста, че не бих могла да се откажа от този изумителен десерт, макар калоричното му наличие. Освен това се оказва, че този апетитен десерт се подготвя елементарно.

Има няколко версии за произхода на Тирамису. Една от тях твърди, че този необикновен десерт е изобретен в края на 17-ти век от сладкарите на италианския град Сиена за великия херцог Козимо III Медичи, който бил прочут като познавач на сладкишите.

Този десерт се наричал „ супата на херцога “. Козимо му се радвал толкоз доста, че взел със себе си рецептата във Флоренция, а оттова бързо достигнала до провинцията Тревизо, където куртизанките почнали да употребяват този десерт преди любовни срещи. Оттук стартира интерпретацията на името на десерта Тирамису от италианското “tira mi su ” като “възбуждащо ме ”. Въпреки че може да се преведе и като “добро въодушевление ”.

Съставки:

Бишкоти – 200 грамаМаскарпоне – 250 грамаЖълтъци – 3 брояЗахар – 60 грамаКоняк – 30 млВанилия – 1/2 ч.л.Сметана (с 33% масленост или повече) – 200 млПудра захар – 20 грамаСилно кафе – 150 млКакао на прахуляк – 2 супени лъжици

Начин на подготвяне:

Добавете 60 грама захар към жълтъците и разбъркайте с миксер до приемане на хомогенна смес. Тя ще се сгъсти и ще стане светложълта.Добавете сиренето Маскарпоне към приготвената маса и разбъркайте, до момента в който стане гладка, така че да няма бучки. Ако разбивате с миксер, използвайте ниска скорост, така че сиренето да не се пресече.Добавете 20 грама пудра захар в сметаната и разбъркайте до приемането на твърди връхчета.Добавете битата сметана към изварата и деликатно смесете двете смеси дружно, до момента в който се получи равен крем.Поставете слой крем върху дъното на стъклена или десертна чаша.В студеното, мощно, черно кафе, прибавете 30 мл коняк, потопете всяка от бишкотите в сместа и ги поставете върху крема, по-късно още веднъж прибавете крем и бишкоти. Горният пласт на десерта би трябвало да приключва с крем. Бишкотите могат да бъдат заменени със сухи бисквити.Поставете готовото Тирамису в хладилника за 4-6 часа, преди сервиране поръсете десерта с какао на прахуляк.

Вижте още: Торта с усет на шоколадов сладолед! Перфектна е за лятото!

Приятен вкус!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР