Видяхме раждането на една нова звезда. Това момче е специално

...
Видяхме раждането на една нова звезда. Това момче е специално
Коментари Харесай

Матю ван дер Пул - талантът от друго измерение, който променя колоезденето

Видяхме раждането на една нова звезда. Това момче е особено и в идващите години ще чуваме от ден на ден за него ". Така колоездачната легенда Еди Меркс реагира на невероятния Матьо ван дер Пул – най-горещото име в спорта напролет на 2019 година Холандският суперталант засенчи дългогодишните звезди в колоезденето Петер Саган, Алехандро Валверде и Крис Фрум напролет, откакто реализира шест победи.

Сама по себе си цифрата не е впечатляваща, откакто на тази фаза от сезона има колоездачи достигнали към този момент и двуцифрен брой победи. Никой обаче не го направи по метода, по който го реализира Ван дер Пул. 24-годишният холандец завоюва доста разнообразни съревнования – всеобщи спринтове в Обиколката на Анталия и пистата " Сарт ", спринтове в дребни групи в Dwars door Vlaanderen и Стрелата на Брабантия, независимо отделяне в GP " Денен " и най-впечатляващата от всички – застигане в последните метри на любимците в " Амстел голд ".

Представянето на 24-годишния колоездач бързо му завоюва прозвището най-големия гений, появявал се в миналото в спорта. Какво обаче прави Матю ван дер Пул толкоз специфичен?

Шампион в три разнообразни дисциплини

Може ли един колоездач да бъде по едно и също време първенец в три радикално разнообразни дисциплини? За Ван дер Пул това не е проблем, откакто той е първенец на своята татковина в шосейното колоездене, колокроса и маунтинбайка. Всяка една от дисциплините съвсем няма общо с другата, като се изключи че се изисква огромна устойчивост, само че напълно разнообразни механически умения.

#agr2019 Geen woorden! Klasbak!! pic.twitter.com/rwwofwdC0k
— Amstel Gold Race (@Amstelgoldrace) April 21, 2019

Целта на Ван дер Пул е освен да носи шампионското трико на Холандия в тези дисциплини, само че и да го комбинира с това на международен първенец. В колокроса той към този момент държи по едно и също време международната и европейската купа, а през лятото ще взе участие и на международното по маунтинбайк в Канада, където е измежду огромните любимци.

Световното на шосе е през септември в Йоркшир, а Ван дер Пул към този момент потвърди, че за него няма невъзможни неща.

Невероятният напредък на холандеца в шосето стартира преди по-малко от година. През юли Ван дер Пул завоюва националната купа на Холандия в един от първите си шосейни стартове за сезона. Само месец по-късно стана втори на европейското състезание в Глазгоу в общия старт. И преди този момент холандецът имаше победи в шосето (пет през 2017 г.), само че в по-малки надпревари. Преди година обаче той потвърди, че може освен да спори с най-хубавите, само че и да ги побеждава.

От началото на 2019 година Ван дер Пул се оформи като един от най-хубавите класици (състезатели в еднодневните съревнования, наречени класики). Освен шестте си победи той записа впечатляващи четвърти места в две от най-трудните еднодневни надпревари – Гент-Вевелгем (250 км) и Обиколката на Фландрия. Във Фландрия холандецът падна тежко, само че се качи назад на велосипеда, с цел да догони групата и да спринтира на финала.

" Ако не беше паднал най-вероятно щеше да завоюва, тъй като беше доста по-силен от останалите. Той е необикновен гений, който занапред ще се развива ", сподели след конкуренцията трикратният първенец Йохан Музеув, именуван неслучайно Лъва на Фландрия.

В едвам 15 спортни дни на шосето през 2019 година Ван дер Пул реализира 6 победи и две четвърти места. След триумфа си в " Амстел голд " даже и той не вярваше какво е направил.

Холандецът нападна към 50 км преди финала, само че беше застигнат, а по-късно не съумя да последва офанзивата на двамата огромни любимци Жулиан Алафилип и Якоб Фулсанг. Когато успеха изглеждаше вързана в забрадка на един от двамата Ван дер Пул ги застигна на финалната линия и ги изпревари, с цел да победи в родината си с трикото на холандски първенец.



" Супер е, че победих. Много е особено за мен, само че в този момент въобще няма да почивам. Имам да упражнявам за международното по маунтинбайк ", сподели холандеца след успеха си в Амстел и изуми за следващ път хората.

Роден победител

В колоезденето да си правоприемник на велики колоездачи не всеки път ти подсигурява триумфи. Такъв е казусът с Еди Меркс и неговият наследник Аксел, както и доста други колоездачи. Но не и при Ван дер Пул. Той е наследник на някогашния холандски първенец Адри ван дер Пул и внук на именития френски колоездач Раймон Пулидор, който е татко на неговата майка.

В своята кариера бащата на Ван дер Пул печели 10 от най-престижните еднодневни надпревари, а неговият наследник към този момент изравни две от достиженията му – той е първенец на родината си (31 година след татко си) и завоюва " Амстел голд " (29 година след него на същата дата 21 април).

" Когато аз завоювах в " Амстел голд " пред мен също имаше двама колоездачи, сходно и на обстановката през тази година. Но Матю е доста по-силен колоездач, в сравнение с аз бях. Той ме изумява непрекъснато, без значение че знам неговите благоприятни условия и метода, по който тренира ", споделя бащата на Ван дер Пул.

 Матю ван дер Пул - геният от друго измерение, който трансформира колоезденето
© Twitter @mathieuvdpoel

Колоездачните гени се предават и по майчина линия, с помощта на дядото Раймон Пулидор. Французинът е прочут като Шампиона на народа или Вечния втори, тъй като в никакъв случай не печели Тур дьо Франс. Пулидор има три втори места и пет трети в 14 участия в Тура, от които 11 пъти е в първите 10.

" Преди няколко години приказвах с татко му и стигнахме до заключението, че той може да бъде доста сполучлив колоездач. Виждахме по какъв начин се развива, какъв брой е окуражен и предан на спорта. Той обича да се състезава, без значение дали на шосе или в колокроса. Винаги е бил претрупан с упования поради нас, само че към този момент не виждам да му пречи ", споделя именитият французин спорил на шосето с величия като Меркс и Жак Анкетил.

Братът на Ван дер Пул също е колоездач и негов съотборник в " Корендон съркъс ". Давид ван дер Пул е с три години по-голям, само че към този момент е в сянката на брат си. " От дребен е играч и постоянно желае да печели. Когато аз печелех съревнование при младежите, той правеше всичко допустимо да завоюва идващото. Не умее да губи, без значение дали караме или играем монополи у дома. Това го прави специфичен. Има темперамент на огромен първенец ".

Според Меркс колоездачният свят още не е видял най-хубавото от холандеца. " Ако не се контузи той няма да се промени. В него е присъщ този инстинкт да нападна и да е доста нападателен на шоето, което е прелестно. Все още е доста млад и занапред ще схваща доста неща ".

Какво е бъдещето пред Ван дер Пул

След невероятното показване на Ван дер Пул напролет той е и най-коментираното име, към което огромен интерес има от водещите отбори в света. Холандецът е част от втородивизионния " Корендон съркъс ", който взе участие в огромните надпревари с покана. Договорът на холандеца е до края на сезон 2022, а съгласно неофициална информация получава сред 1 и 1.5 милиона евро годишно.

Приходите му са още по-големи, откакто превъзходството му в колокроса (спечели всички без две надпревари в зимния сезон) му носи над 500 хиляди евро от наградни фондове. Белгийският тим дължи всичките си триумфи на шосето на Ван дер Пул, а съдействието сред двете страни се получава поради позволението той да комбинира сезона на шосе с колокроса и маунтинбайка. Такова е и желанието на производителя на колела Canyon, който спонсорира Ван дер Пул.

" Отборът на " Инеос " би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да го притегли. Това е колоездач, който ще печели класики, само че след години ще печели и огромни обиколки ", сподели първенецът от Тура Брадли Уигинс, към този момент в ролята си на специалист на " Евроспорт ".
That moment you realise you`re racing Mvdp this weekend #BP19pic.twitter.com/o1bsUpt0D5
— Oliver naesen (@OliverNaesen) April 17, 2019

Интересът към Ван дер Пул е огромен и английският отбор не е единственият заинтригуван от услугите му. Вече се приказва, че холандецът може да си завоюва контракт с заплащане сред 3 и 5 милиона $ от някой от огромните тимове. Белгийският отбор " Куикстеп " също следи обстановката, а съгласно медиите босът Патрик Льофебър даже към този момент е провел договаряния с бащата на Ван дер Пул.

" Имам контракт с моя тим до 2022 година и другите ще би трябвало да почакат. Изобщо не мисля за това сега. Не желая да се отправям напълно към шосето до 2020 година, тъй като виждам към олимпийски игри ", споделя холандецът.

Следващата му огромна цел след международните шампионати в маунтинбайка и на шосето са точно олимпийските игри в Токио през 2020г. Очаква се там Ван дер Пул да се състезава в маунтинбайка. Дотогава холандецът ще продължава да изумява с качествата си, а неговите противници да се опасяват от него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР