Видин. Започна цялостно почистване на крепостните стени, част от отбранителната

...
Видин. Започна цялостно почистване на крепостните стени, част от отбранителната
Коментари Харесай

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Започна почистването на крепостните стени, част от отбранителната система „Калето”

Видин. Започна изцяло разчистване на крепостните стени, част от отбранителната система „ Калето ” във Видин, оповестиха за Радио „ Фокус “ от Областната администрация. Специализирана компания прави почистването на крепостните стени от шубраци и растителност в региона от Телеграф капия до Топ капия, при централния плаж. Подобно разчистване на стените и пространството сред двойната крепостна стена откъм река Дунав не е правено повече от 15 години. Почистването стана допустимо с помощта на положителния разговор сред регионалния шеф на Видин Албена Георгиева и Министерството на културата, чиято обществена държавна благосъстоятелност е крепостната система.
„ Нашата цел е пространството сред двете крепостни стени да се трансформира в привлекателно място за видинчани и гостите на града ни. „ Алеята на влюбените ” в действителност е едно от емблематичните за града ни места и наша обща грижа е да го поддържаме. До края на месеца ще бъдат почистени близо 1 км крепостни стени с обща повърхност от над 8000 квадратни метра ”, сподели Албена Георгиева. Последното отчасти разчистване на части от крепостната стена, в сектора от Паметника на свободата до Топ капия, е осъществено през 2004 година Отбранителната система „ Калето ” съставлява укрепително оборудване с двойни крепостни стени откъм река Дунав и е построена сред 1690 и 1918 година На процедура крепостните стени, които са част от цялостната отбранителна система „ Калето ” трансформират в предишното Видин и замъка „ Баба Вида ” в непревземаема цитадела. След построяването й Видин не е бил превземан с борба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР