Видин. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни

...
Видин. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни
Коментари Харесай

Видин: Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестът на специалистите по здравни грижи, организиран пред болницата в града

Видин. Омбудсманът Мая Манолова поддържа митинга на експертите по здравни грижи, проведен пред болничното заведение във Видин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . 100 души се събраха на митинг. Да ги поддържат пристигнаха медицински сестри от Враца и Козлодуй, както и от хора от Брегово и Дунавци. Протестиращите желаеха промяна на здравната система – лечебните заведения да не са акционерни сдружения, тъй като, съгласно тях, здравето не е търговия. Медицинските сестри желаеха и почтено възнаграждение, нова категоризация на нощния труд, тъй като в този момент се заплаща по 0.5 лева на час, както и нормативно да се дефинира една сестра какъв брой пациенти може да обслужва. Мая Манолова уточни, че поддържа митингите на медицинските сестри в цялата страна. Тя съобщи, че те не се борят единствено за своите заплати, а за промени в опазването на здравето, което визира цялото общество.
„ Болниците би трябвало да престанат да бъдат търговски сдружения. Недопустим е натискът, който се оказва над медицински сестри да не се включват в митингите – това е жестоко потъпкване на техните демократични права “, добави Манолова. Тя съобщи, че във видинската болница заплатите на експертите по здравни грижи са едни от най-ниските в страната – стартовата заплата е от 580 лева В отделенията част от сестрите са на пенсионна възраст, а младежи не постъпват на работа. До 20 юни ще продължат ефикасните протестни дейности във видинската болница – от 08.00 часа до 09.00 часа медицинските сестри няма да работят, а след 20 юни следва групова оставка.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР