Видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

...
Видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
Коментари Харесай

Каракачанов потвърди ангажиментите на България към мисиите и операциите на НАТО

Видеоконферентна среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО се организира на 17 и 18 юни 2020 година От българска страна в нея взе участие заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността, оповестиха от пресцентъра на МО.

Срещата стартира със съвещание на Северноатлантическия съвет. Министрите на защитата разискаха въпроси, свързани с възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, както и вероятностите пред задачите и интервенциите на Алианса, с необикновен акцент върху наличието на НАТО в Ирак и задача „ Решителна поддръжка “ в Афганистан. Министрите одобриха Концепция за въздържане и защита на евроатлантическия район, посредством която ще се усъвършенства надеждността, успеваемостта и съгласуваността в дейностите на НАТО за възпиращия и отбранителния капацитет. Бяха прегледани и съветските ракетни системи и качествата на НАТО за противопоставяне, в това число и невоенните.

Каракачанов взе участие в среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО

В изявлението си министър Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността акцентира, че без значение от компликациите главната задача на Алианса остава способността за дейно и пълноценно въздържане и защита. Той препотвърди уговорките на България както по присъединяване в задачите и интервенциите на НАТО, по този начин и в реализирането на главните ни планове за вложения в защитата.

Срещата продължи на 18 юни със съвещание, в което участваха висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на защитата на Австралия, Финландия и Швеция. Бяха разисквани взаимните старания в битката с пандемията и въздействието й върху сигурността в световен проект. Министрите на защитата на страните-членки на НАТО одобриха и специфичен действен проект за деяние при допустима втора вълна на разпространяване на COVID-19. Обсъдени бяха и редица въпроси от общ интерес – противопоставяне на хибридни закани, връзките с Китай, съдействието НАТО-ЕС.

В хода на съвещанието беше изразена българската поддръжка за създадения специфичен действен проект на НАТО, който да усили устойчивостта по отношение на възможна втора вълна на ковид. Подчертано бе изключителното значение на стратегическото партньорство сред НАТО и Европейски Съюз. Само с общи старания ще сме в положение да се оправим с пандемията, и най-много с сериозните стопански и обществени последици, които тя може да провокира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР