Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от дома на покойния основател на

...
Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от дома на покойния основател на
Коментари Харесай

Бунтовници подпалили музея на покойния ирански лидер аятолах Хомейни

Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от вкъщи на починалия създател на Ислямска република Иран аятолах Рухола Хомейни, бързо се популяризират в обществените мрежи. Активисти настояват, че пожарът е провокиран от протестиращи, заяви Ройтерс.

The Khomeini house museum, which was originally the house of the father of the Islamic Republic’s founder, was set on fire on Thursday evening.
— Iran International English (@IranIntl_En)

Агенцията показва, че е проверила местоположението на обекта, сниман в два видеоклипа, употребявайки за съпоставяне отличителни обекти и здания, които съответстват с показаните изображения.

Иранската организация Тасним обаче отхвърли фамилният дом на рода на Хомейни, трансфорат в музей, да е бил запален, като заяви единствено, че пред къщата са се събрали дребен брой хора.

Във видеоклипове, които се въртят в обществените мрежи, се вижда по какъв начин десетки хора ликуват, до момента в който в постройката се появяват огнени езици.

Ройтерс отбелязва, че не можа да ревизира посредством самостоятелен източник по кое време са били снимани видеоклиповете. Активистката мрежа 1500Тасвир съобщи, че случаят е станал в през вчерашния ден вечерта в Хомейн, родния град на Хомейни, който се намира южно от столицата Техеран.

" Разпространените изказвания са неистина ", съобщи организация Taсним и добави: " Вратите на къщата на починалия създател на Великата гражданска война са отворени за обществеността. "

Хомейни умря през 1989 година Неговият правоприемник, аятолах Али Хаменей, е под все по-голям напън поради митингите, избухнали в цялата страна след гибелта на 16 септември на младата иранска кюрдка Махса Амини, умряла в ареста на иранската нравствена полиция.

Тасним заяви през днешния ден за излезли по улиците проправителствени стачкуващи в североизточния град Мащхад, където през вчерашния ден бяха убити двама членове на проправителствената милиция „ Басидж “.

Вчера вечерта хиляди хора са излезли по улиците в десетки градове на Иран в нов стадий на митинги против властническата политика на ръководещите. Някои от тези митинги са били грубо потушени, съобщи ДПА. Очевидци от Техеран споделят, че държанието на стачкуващите в столицата е все по-безстрашно. В провинциите жителите разказват подиуми, наподобяващи " революция ".

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР