Видеоклип за бежанци от група турски писатели предизвиква смесена реакция

...
Група проправителствени журналисти и писатели в Турция пуснаха видеоклип, озаглавен
Коментари Харесай

Група проправителствени журналисти и писатели в Турция пуснаха видеоклип, озаглавен Ние сме една нация, на турски и арабски език, осъждащ неотдавнашното отношение към бежанци и мигранти в страната.

Във видеото, публикувано в акаунта на списание Gercek Hayat в събота, ораторите се обърнаха към арабския свят, като ги помолиха: „Чуйте този призив.“

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Нарастващите настроения срещу бежанците водят до дебат в ТурцияБолотажът на президентските избори в Турция оставя сирийците с несигурно бъдещеСирийските бежанци в Турция са изправени пред завръщане в засегнатите от земетресения райони< /h3>край на списъка

Журналистите, говорейки на турски и арабски, казаха, че мюсюлманите са една нация и твърдяха, че някои хора в Турция „посяват семена на расизъм“, очевидно имайки предвид съобщените насилствени инциденти между турци и чужденци в страната.

„Братя и сестри от миналото до вечността“

Използвайки емоционалния език на панислямското единство, журналистите повториха своите послания.

„Ние, мюсюлманите, сме и ще останем братя и сестри от миналото до вечността. Ние сме една нация“, казаха те.

„Ние, турците, сме нация, която е била известна със своето гостоприемство през всеки период от историята и е приела мюсюлманите. Тези, които се представят за турци и практикуват расизъм, нямат нищо общо с ценностите на турската нация“, допълват журналистите.

Видеото продължи да твърди, че някои хора в турското общество се опитват да „всяят раздор сред мюсюлманите днес, както са го правили преди 100 години“.

Те казаха: „Расизмът е забранен в исляма. Всички сме един народ, ние сме турци, кюрди, араби, грузинци и др. Всички сме част от една и съща нация.“

Нарастване на насилието срещу нетурци

Насилието и словесните обиди между турци и сирийци се увеличават в страната, а националистическата реторика нараства след президентските и парламентарните избори през май, при които националистическите партии увеличиха гласовете си.

Общественото напрежение се покачи още повече, докато Турция преминава през най-тежката икономическа криза от десетилетия.

Около 3,3 милиона сирийски бежанци живеят в Турция с разрешения за временна закрила, твърдят турските власти. Според Агенцията на ООН за бежанците 5,2 милиона сирийци са били принудително разселени поради сирийския конфликт, който започна през 2011 г.

Въпреки това различни опозиционни партии в Турция казват, че преброяването им показва, че броят на бежанците в Турция е повече от 10 милиона.

„Мразещите арабите примитиви само увреждат репутацията на нашата страна и нация, като допринасят за проблема“, написа онлайн Ознур Кучукер Сирене, писател, участвал във видеото.

„Аз подкрепям доброволното и безопасно връщане на бежанците в техните страни. Сигурна съм, че голяма част от тях ще искат да напуснат при благоприятни икономически условия“, каза тя в X, известен преди като Twitter.

Тя добави: „Останалата част може да остане с правилна интеграционна политика, изучаване на турски, активно участие в бизнеса и образованието.“

Турското правителство наскоро засили политиката си в големите градове срещу бежанци със статут на „временна закрила“, като поиска хората в Истанбул, най-големият град и икономически център на Турция, с този статут, но регистрирани като живеещи другаде, да напуснат града преди крайния срок.

В противен случай те ще бъдат изправени пред депортиране в турските градове, в които са били регистрирани за първи път, когато са пристигнали в страната.

Управителят на Истанбул казва, че властите ще извършват редовни проверки за самоличност, за да открият тези лица.

Реакция на социалните медии

Видеото, публикувано от проправителствени писатели и журналисти, получи смесени реакции от турските граждани в социалните медии.

Потребителят на X Нуркан каза, че някои хора в Турция имат двойни стандарти, когато става въпрос за чужденци.

„Тези, които са враждебни към арабите и емигрантите в Турция, предлагат свинско месо на британците и германците в хотелите в Белек и Фетие“, каза той на X.

Той добави: „Когато британците купуват недвижими имоти във Фетие, няма звук, но когато арабин купи имот в Трабзон...“

Друг потребител каза, че арабските туристи, идващи в страната, се възприемат „като врагове по същия начин като пристигащите бежанци“.

„Това е грешна [ситуация], създаваща друга грешна [ситуация]. Туристите са отделни“, каза потребителят на име Нед.

Лопиди не се съгласи, като написа на X, че турците нямат проблем с туристите, независимо от техния етнически произход.

„Не искаме бежанци, търсещи убежище, такива, които получават гражданство с пари. Никой няма проблем с туристите“, каза потребителят.

Derin_Turk каза, че политиката на Турция за бежанците се самоунищожава, пишейки на X: „Докато навлизаме в период, в който ресурсите в света са на изчерпване, глобалното затопляне, увеличаването на световното население, бързото изчерпване на водните ресурси са достигнали краен етап , приемането на толкова много бежанци в страната означава да се застреляме в главата.“

Много други се противопоставиха на категоризацията, направена във видеоклипа.

„Да си турчин няма нищо общо с религията“, Джахрейн, инфлуенсър, написа на X, обръщайки се към сътрудниците на видеоклипа.

„Като турчин, аз не съм една нация с ислямския свят. Моята нация е турската нация“, каза Серкан Джей Инджи.

„Арабите са друга нация, германците са друга нация. какво правиш братко Загубихте ли ума си?“

Талчин Солак каза: „Това се нарича умма, а не нация. И говорете за себе си.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР