Видео, публикувано в събота в социалната мрежа Фейсбук, повдигна допълнително

...
Видео, публикувано в събота в социалната мрежа Фейсбук, повдигна допълнително
Коментари Харесай

Лидерите на "Възраждане" и ГЕРБ вкараха годността на ваксините в кампанията

Видео, оповестено в събота в обществената мрежа " Facebook ", повдигна в допълнение напрежението в дебата към въвеждането на зелените документи и имунизирането. Сюжетът в него е къс: жена влиза в мобилен пункт за имунизация и преди да й бъде подложен препаратът, поисква да види флакона на имунизацията, на който е изписано, че срокът на валидност е до септември 2021 година След като показва отвращение, здравната сестра ѝ изяснява, че срокът на валидност на продукта е изминал, само че все пак може да се ползва още три месеца. И добавя, че сега всички флакони от препарата Comirnaty против COVID-19 на производителя Pfizer-BioNTech са с изминал период на валидност.

Въпросното видео е оповестено на формалната страница във " Facebook " на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов, който от началото на пандемията се афишира срещу носенето на маски и имунизирането против COVID-19. В синхрон с антиваксърската му позиция текстът над обявата гласи: " ИЗВЪНРЕДНО! Слагат ни ваксини с ИЗТЕКЪЛ период. Споделете, с цел да научат повече хора за следващото закононарушение против българския народ! ". Видно от фрагментите е, че Костадинов не взе участие във видеото, а самото то е снимано скритом. Разпространява се най-вече в страници и групи, близки до партия " Възраждане ", както и такива, които отхвърлят съществуването на вируса. Общо почитателите и членовете на всички фейсбук групи, в които е споделено видеото са 4 444 317. Само обявата на страницата на Костадинов до приключването на този текст бе събрала към 1700 коментара, над 6 хиляди лайкове и съвсем 10 хиляди споделяния.

Изказванията на различен политически водач насочиха вниманието и на медиите към проблема и дадоха нов инструмент за обосновка на съперниците на имунизирането. В неделя някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборно включване от Асеновград във " Facebook " разгласи, че популацията се имунизира с препарати с изминал период на валидност. " Това е закононарушение. Защо продадоха хубавите, в период ваксини, а ваксинирате хората с такива с изминал период на валидност. Тя може да е безвредна, само че ефикасна ли е ", попита тогава Борисов.

Какво споделят управляващите

Още същия ден Министерство на здравеопазването популяризира опровергаване, в което показва, че България не ползва ваксини с изминал период на валидност, а се употребяват само такива, чиято годност е в сходство с разрешението им за приложимост. В мнението се показва, че на 10 септември, след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейския съюз. Това значи, че валидността за приложимост на замразените флакони, създадени с отпечатан на етикета период на валидност сред юни 2021 и март 2022 година, се удължава от 6 месеца на 9 месеца при изискване, че са се съхранявали на температура сред ‑90°C до ‑60°C. През август американската също утвърди изменението в новите периоди на валидност на имунизацията, която носи комерсиалното име " Комирнати ".

В та на продукта годността на имунизацията също е изменена за период от 9 месеца и в нея се показва, че неотворените флакони може да се съхраняват и транспортират при -25°C до -15°C за еднократен интервал до 2 седмици. Размразените флакони пък са годни в рамките до 1 месец след отварянето им, в случай че се съхраняват при 2°C до 8°C температура и не могат да бъдат замразявани наново.

В отговори на спомагателни въпроси на " Дневник " от здравното министерство показват, че в България са налични към 96 365 флакона по 6 дози от имунизацията против COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech. От тях общо 42 250 са създадени със старите опаковки, на които е написано, че могат да се използват до 31.03.2022 година, само че действително годността им е до юни 2022г.

От здравното ведомство допълват, че срокът на валидност на още над 39 хиляди дози ваксини изтича в края на тази година. Става дума за 38 400 дози от имунизацията на " Moderna ", които могат да се употребят до 31.12.2021 година и на 550 дози от имунизацията на Astra Zeneca. От министерството акцентират, че периодите на валидност на прилаганите лекарствени артикули се наблюдават прецизно и непрекъснато. Освен това в края на предходната година бяха купени профилирани хладилници с температурен режим - 71 градуса за всички районни здравни инспекции, в които да се съхраняват дозите от имунизацията на производителя Pfizer/BioNTech. За всички ваксини, на които срокът на валидност е изминал все още, е осъществено бракуване и следва заличаване, споделят още от Министерството на здравеопазването.

Днес съпредседателят на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов упрекна Бойко Борисов в закононарушение против опазването на здравето тъй като опитвал да разколебае хората да се имунизират. Той употребява живо включване от предизборно посещаване в Кюстендил, с цел да попита за какво прокуратурата към момента не се е самосезирала за изявлението на някогашния министър председател, както предходната година беше реагирала на предизвестието на ръководителя на Съюза на фармацевтите за дефицит на медикаменти. Заради предизвестията си проф. Асен Сербезова беше упрекната от прокуратурата за всяване на суматоха, само че съдът я оправда, тъй като е уведомила обществеността за важен проблем..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР