Видео показва как космическият кораб на НАСА лети през една от най-мощните слънчеви експлозии, регистрирани някога

...
Слънчева сонда на НАСА прелетя грациозно през мощно изригване от
Коментари Харесай

Слънчева сонда на НАСА прелетя "грациозно" през мощно изригване от слънцето, помагайки на учените да докажат теория от десетилетия, агенцията обяви тази седмица. Укрепеният космически кораб не само оцеля при пътуването, но също така засне видео на рядкото събитие.

Слънчевата сонда Parker прелетя през коронарното изхвърляне на маса на 5 септември 2022 г., каза НАСА в съобщение за новини. Видео, заснето от камерите на сондата, показва как тя се втурва през изригването.

NASA каза, че сондата е оцеляла след полета си „чрез едно от най-мощните изхвърляния на коронална маса (CMEs), регистрирани някога – не само впечатляващо инженерно постижение, но и огромна полза за научната общност“.

Короналните изхвърляния на маса са изригвания на плазма и във външната атмосфера на слънцето. Те могат да причинят космическо време, което може да изложи сателитите на риск и да наруши комуникационните и навигационните системи. Мощните CME могат дори да извадят от строя електрическите мрежи на нашата планета, каза НАСА.

„Като прахосмукачка“

Учените отдавна теоретизираха, че CME могат да взаимодействат с междупланетен прах, който е направен от частици от астероиди, комети и други, и да го пренасят навън. Теорията е предложена за първи път в статия от 2003 г. Гилермо Стенборг, астрофизик в Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс (APL) и водещ автор на статия, обсъждаща какво научи учените от слънчевата сонда Parker, каза, че сондата показва точно това нещо, което се случва. Трудно е да се наблюдават моделите на прах от разстояние, така че сондата предостави уникална възможност за изследване на феномена.

„Тези взаимодействия между CME и прах бяха теоретизирани преди две десетилетия, но не бяха наблюдавани, докато Parker Solar Probe не видя как CME действа като прахосмукачка, почиствайки праха от пътя си“, каза Стенборг.

CME, който сондата наблюдава, „измести праха чак до около 6 милиона мили от Слънцето“, каза НАСА, въпреки че този прах беше „почти незабавно“ възстановен.

Научаването на повече за взаимодействието на CME и космическия прах може да помогне на учените да предскажат по-добре скоростта, с която CME могат да пътуват от слънцето до Земята, и да създадат по-добри прогнози за това кога могат да пристигнат.

Слънчевата сонда Parker ще продължи своята мисия и ще пътува през слънчевата атмосфера. Сондата, изстреляна през 2018 г., пътува по-близо до слънчевата повърхност от всеки предишен космически кораб.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР