Виден северен македонец вещае разпад на българската държава, което ще

...
Виден северен македонец вещае разпад на българската държава, което ще
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Виден северен македонец вещае разпад на българската държава

" Виден северен македонец вещае разпад на българската страна, което ще рече излизането на Пиринска Македония от нея. Ето от какво се притесняваше и българското държавно управление, когато наложи несъгласие на влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. Защото зад красивите приказки и плачът за нарушавания „ идентитет” в действителност се крият намерения и мераци за „ Обединена” и „ Велика” Македония. " Това показва археологът проф. Николай Овчаров в своя позиция, която идва след публикация в " " отпреди два дни.

Публикуваме цялата му позиция без редакторска интервенция:

" Миналата седмица министър председателят на Северна Македония на Третия стопански конгрес в Тирана още веднъж прикани Европейския съюз да извърши обещанията си към страната му и да я одобри, тъй като се е „ европеизирала” задоволително. В речта си той още веднъж повтори наложилата се в последно време мантра: " Но позволете ми да бъда кристално явен и да повторя позицията на държавното управление. Ние в никакъв случай няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на разискване. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на еднаквост и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни ".

Но кои сте вие, уважаеми северни македонци? Днешните радетели на славянския генезис и „ идентитет” на народа ви, или тези, които единствено преди няколко години твърдяха, че произлизат непосредствено от рода на Александър Велики? Тези, чиито тогавашен министър председател Никола Груевски през юли 2008 година посрещна на червен килим на тогавашното летище „ Александър Велики” (вече изгубило славното си име!) пакистански принц Газанфар Али хан и неговата брачна половинка принцеса Рана Атика?

Българските читатели евентуално са не запомнили този неповторимо комичен случай. Във върха на нервността по възвеличаването на така наречен „ древен произход” на македонците, в Скопие дойде това лице, произхождащо от живеещото в подножието на Хималаите племе хунзи. Видните „ скопски историчари” тогава твърдяха, че хунзите били директни потомци на бойците на Александър Велики при неговия поход в Азия. Те не се върнали в Европа, а се изпоженили за локални девойки и основали новата националност. Така Ганзафар бе припознат като последният потомък на Александровата династия.

Самият пакистанец нямаше нищо срещу да го величаят като правоприемник и приемник на Филип ІІ и Александър ІІІ Велики. Освен срещата с лудналия по античното завещание Никола Груевски, той бе блажен и от македонския архиепископ. А след това щастливо съобщи пред медиите: „ За мен и за цялата делегация е огромна чест да дойдем тук, на родна земя! Ние сме потомци на Александър Велики, нашият народ идва от Македония!”.

Припомням този станал не толкоз от дълго време случай не с цел да се заяждам, а с цел да покажа какъв брой непостоянен във времето е „ македонскиот идентитет”. И в края на краищата аз не мога да избера кое е по-представително – да си „ бугарин-татарин” или да произхождаш от Пакистан. А тази преживелица не е зле да се напомни на европейските водачи, когато вземат решение на чия страна да застанат в разногласието сред България и Северна Македония.

Речта на Заев съответства с една обява в обичания вестник „ Нова Македония”, прочут с хилядите си антибългарски публикации от основаването си насам. Впрочем е забавно да се знае, че защото излезлият първи брой (29.10.1944 г.) е първи на преди малко основаната нова езикова норма, думата „ Македония” е изписана не „ Македониjа”, а „ Македониа”! Какво да се прави, нали „ македонскиот jазик” е писан „ на коляно” единствено два-три месеца по-рано.

Та да се върна на последната обява на „ Нова Македония”. В началото тя е отдадена на издаването на български паспорти на жители на Република Северна Македония и въпроса дали в действителност техните притежатели се усещат български жители. „ Прословутата истина е, че България употребява участието в Европейски Съюз, с цел да издава българско поданство на прилежащи страни като инструмент на своите експанзионистични политики.” – безапелационен е вестникът. „ Разбира се, не може да се пренебрегне фактът, че в Македония са издадени хиляди поданства и паспорти с изказвания от „ български генезис “ – продължава „ Нова Македония”, - само че също по този начин се вижда, че тези, които са създали изказванията или не са били откровени, или просто са го създали по стопански аргументи, с цел да се улесни намирането на работа в Европейски Съюз и даже в други страни по света”.

Аз от дълго време сигнализирам за това, че безразборното разпределяне на български паспорти на северномакедонски жители надали е най-хубавият метод те да стават българи. Виждаме, че нашите положителни планове са посрещани с насмешки от вида, че в Северна Македония имало повече очевидци на Йехова, в сравнение с българи. А препоръчаното от Заев записване на българско малцинство може да се обърне срещу България поради на страха, който тегне сега над хората с българско съзнание в Северна Македония. Пример е употребяваното от „ Нова Македония” сведение на българския ЦИК, че за изборите са записани единствено 328 души.

В публикацията на „ Нова Македония” е представен един човек, фамозен с омразата си към България. Това е Тодор Петров, ръководител на така наречен Световен македонски конгрес, прочут с ултранационалистичните си позиции и апелите за „ Обединена Македония”. Негово е изявленията, че „ в България има всичко друго, само че не и българи...В България няма македонско малцинство, тъй като македонците са болшинство....В България единствено ромите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени”.

Та този Тодор Петров в този момент декларира в „ Нова Македония”: „ Опитът да наложи поданството като етническа подготовка, България, като се изключи че го употребява за асимилацията и експанзионистичните си планове към Македония, вътрешно го използва, с цел да поддържа известна национална единодушие. Защото, в случай че се отвори етническият въпрос в България, има огромен риск страната да се разпадне “.

Ето по какъв начин този краен националист изрича това, което в действителност мислят много от политиците в Скопие. Той непосредствено вещае разпад на българската страна, което ще рече излизането на Пиринска Македония от нея. Ето от какво се притесняваше и българското държавно управление, когато наложи несъгласие на влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. Защото зад красивите приказки и плачът за нарушавания „ идентитет” в действителност се крият намерения и мераци за „ Обединена” и „ Велика” Македония.

За да разведря ситуацията, ще ви напомня един радостен епизод от битката за „ идентитет на македонскиот народ”. Някъде в тези славни времена на търсенето на античния корен при Никола Груевски по Македонската национална телевизия излезе филмът „ Македонска молитва”. Негов сценарист бе Ниче Димовски, заместител ръководител на същия Световен македонски конгрес. Та в този филм на фона на вилнееща в Охридското езеро стихия и падащи мълнии, от небето се чува Божият глас: „ Деца на слънцето и цветето, да знаете че населих вашата майка Земя с три раси: бялата раса македоноиди, жълтата монголоиди и черна раса, която нарекох негриди. Всички останали хора са мулати. От вас македонците заченах бялата раса и я разширих чак до Японско море. Всички бели хора са ваши братя, тъй като носят ген македонски и всички преселения от вас почнаха, та потеглиха на север. “

Както се споделя – без коментар! ", приключва позицията си проф. Николай Овчаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР