Вички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един

...
Вички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един
Коментари Харесай

Благовещение е! Какви традиции и обичаи повелява празника

Вички християни – православни, католици и протестанти, честват през днешния ден един от най-големите църковни празници – Благовещение , на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията

на този ден архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството –

сина Божий Исус Христос. За случилото се споделя в Евангелието на Лука.

Преданието споделя по какъв начин в ранната заран на 25 март,

девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел вестител Гавриил и известил, че тя е избраницата да роди Божия наследник: „ Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, плодородна! Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите ” /Евангелие от Лука, 1:28/. Така и станало. Оттогава се чества празникът Благовещение , тъкмо девет месеца преди Рождество Христово. Затова празникът се уважава от доста майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница.

Благовещение се чества от всички съществени християнски деноминации –

православие, католицизъм и протестантство. Празникът е одобрен от православната черква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл.

Благовещение постоянно се чества на 25 март.

Празникът се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде „ нещо зелено ” – коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според националните вярвания на този „ мил ден ”

по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина дамите не допират игли, куки или конци.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове. На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Имен ден честват всички с имената – Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР