Виадуктите по магистрала Хемус не са ремонтирани близо 40 години.

...
Виадуктите по магистрала Хемус не са ремонтирани близо 40 години.
Коментари Харесай

АПИ:Ако до 4 години не се ремонтират виадуктите, трябва да затворим магистралите

Виадуктите по автомагистрала " Хемус " не са ремонтирани близо 40 години. Това стана ясно през днешния ден, откакто от Пътната ревизия ревизираха по какъв начин вървят ремонтите на два от тях - този при тунел " Витиня " и " Коренишки дол ". След сриването на моста в Генуа, при който починаха над 40 души и у нас бяха разпоредени незабавни инспекции на главните пътища. От АПИ обявиха, че в случай че виадуктите не бъдат ремонтирани до 3 - 4 години - автомагистралите би трябвало да бъдат затворени. Изчисленията демонстрират, че през идващите три години ще са нужни над 130 милиона лв., с цел да се укрепят оборудванията единствено на автомагистралите.

Виадуктът при тунел " Витиня " е с дължина 225 метра и е в употреба от 1984 година Основен ремонт до момента не е юридически. От Пътната организация признаха, че секторът е редовно недофинансиран. Винетната система генерира към 300 милиона лв., които се оказват незадоволителни.
Инж. Светослав Глосов, ръководител на УС на АПИ: В нормите, които са за пътно поддържане сред 8-10 години би трябвало да бъде осъществен ремонт на оборудването и на пътната настилка. Надяваме се, че през идващите години към този момент това нещо ще бъде отрегулирано с въвеждането на ТОЛ системата.
Ремонтите на виадукта ще костват 8 милиона лв.. До момента са възобновени всички носещи стълбове. Предстои саниране на пътната плоча, тротоарните конзоли и фугите на оборудването.
Светослав Ефтимов, механически началник: Крайният период, който сме си сложили е краят на октомври това оборудване да бъде готово.
До края на октомври месец се чака да завърши и ремонтът на дясното платно на виадукта " Коренишки дол ", а през идната година да се ремонтират колоните на лявото. Ремонтът ще коства 25 милиона лв..

Съоръжението е с дължина 481 метра и е в употреба от 1986 година

От Пътната организация обявиха, че са разкрили пропуски в строителството. Най-фрапантните неточности са при метода на отводняване.
Светослав Глосов, ръководител на УС на АПИ: Ако погледнете пътната настилка, ще видите сектори със здрав бетон и подобен, който се рони с пръсти. Тоест некачествени влагани материали още по време на строителството. Водите са били оставени да се стичат свободно от тази височина.
През есента стартират нови поправки на общо пет мостови уреди. Три на автомагистрала,,Тракия " и две на,,Хемус ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР