Ветото на президента върху т.нар. антикорупционен закон не мина. Но

...
Ветото на президента върху т.нар. антикорупционен закон не мина. Но
Коментари Харесай

Вотът. Сами сред вълци

Ветото на президента върху така наречен антикорупционен закон не мина. Но даде ясни индикации кой кой е в 44-ия парламент. Въпреки някои търкания сред 1/3 обединявания родолюбец Симеонов и огромния ръководещ брат надали някой се е съмнявал в монолитността на обединението. Нито в наведената волева поза на Марешки. Хората с по-дълга памет не са сюрпризирани и от ветропоказателното държание на Движение за права и свободи. Вечни съдружници няма, има единствено безконечни ползи.

И Българска социалистическа партия отива към вота на съмнение за третото издание на държавното управление на Борисов сама. Въпреки уверенията на представители на Движението, че въпреки всичко ще го поддържат. Ама със лични претекстове. Партията със 126-годишна история е обръгнала на изменничества. Едва ли хваща доста религия на заклинания. Особено след посланието на Почетния ръководител, мъдрец и хидроинженер. Без значение дали е отправено на Коледа или Коч байрам - в Движение за права и свободи думите на Доган имат силата на слово Божие. Освен в случай че Карадайъ няма предпочитание като един собствен краткотраен предходник да се крие из непознати амбасади.

Но въпреки всичко по-добре сами, в сравнение с зле съпроводени. Българска социалистическа партия няма какво да губи в тази невъзможна борба за събаряне на държавното управление. Но може да реализира триумф в свалянето на маските на основни играчи в ръководството. Това надали ще е толкоз елементарно, като се регистрира, че ГЕРБ напоследък показват прям непукизъм към всичко, което им се вменява като грях. Суджуци, огради, плочки в НДК, саниране, на Добрев родата му, габровската спекулация, лобистки ползи при застрояването на резервати. Дори истеричните прояви на вицето с ресори от генетиката до мечките в Белица не ги стряскат. Нещо повече - все по-често основни фигури в партията с самоувереност приказват за управническата стратегия до края на цялостния мандат. Странно, че влязоха във властта никак без стратегия - и до през днешния ден тя е апокриф, а в този момент внезапно дори закупи четиригодишен небосвод. А Цветанов даже си разреши да обещае на Нинова дълга опозиционност. На какво се дължи това свръхего?

На думите на Доган, че ГЕБР няма опция? На топлите усеща, демонстрирани от висши еврочиновници? Нормално, откакто известното " Дорогой Леонид Илич! " от времената на комунизма бе сменено от " Скъпи Жан-Клод! ". На възраждащия се искра на водача им? Въпреки че той в този момент по-често огрява Западните Балкани и Златния рог, в сравнение с подвластните му територии. На количествено стабилната парламентарна настройка, където патриотите ще бранят властта до финален мирис, а " Воля " пискливо ще приглася на задружния хор?

ГЕБР несъмнено подценяват своя съперник. Защото Българска социалистическа партия може да удари съществено престижа на ръководството. Не пред чужденците, от които - колкото и да сервилничи, и да показва непосредственост - министър председателят се бои като третокласник без домашно от строга учителка с дълга показалка. Но пред онази електорална маса, която прибързано или по план-график ще застане пред урните. Подценена, Българска социалистическа партия сподели на какво е способна на президентските избори. Тя оптимално осребри грешките на съперника. И в случай че не си бе разрешила лични такива, резултатите на 26 март м.г. можеха да са разнообразни. Борисов и компания обаче не трябва доста да разчитат, че от " Позитано " 20 ще повторят това падение. Учим се, учим се, учим се, им завеща още Владимир Илич Ленин.

И в своята от ден дневно по-остра и нападателна опозиционност Корнелия Нинова стартира да извива кормилото на партията все по-наляво. С по-голяма меродавност звучат обществените послания, ползите на най-уязвимите пластове на популацията излизат на напред във времето, конкретиката в обвиняванията против ръководството става по-убедителна, като измества елементарните политически клишета " А вие що биете негрите? ". С каквито в последно време властта си разрешава да ù опонира.

Нинова нито за момент не си разрешава да се възползва от дейната роля на президента Радев като коректив на ръководството на Борисов. Не се изкушава да припомня и за политическия произход на главния бранител на онеправданите и герой против несправедливостта на монополите Мая Манолова. Предпочита да свети с неотразена светлина.

Съществуваха подозрения, че преди вота и при започване на председателството Българска социалистическа партия ще се опита да " яхне " митингите. Но това напълно не бе нужно. Тя се намира в задоволително добра кондиция, с цел да няма потребност да се вклинява в нечие непознато неодобрение. Стига единствено да го уточни с пръст. Няма потребност да внася избор точно в наличието на богопомазаните чужденци. Те не четат " Дума ", само че прелистват The Guardian - " Облаци от корупция висят над България... ". Няма смисъл да чака и поддръжка от Движение за права и свободи - целувката на Юда до момента никого не е довела до добър край, а в Българска социалистическа партия към този момент са си патили.

Партията влиза в решителната си борба сама. Няма да смъкна държавното управление. Съмнително е, че ще стигне и до провокирането на логичен спор. Защото против нейните обстоятелства ГЕБР занапред са подготвени да излязат само с идиотския въпрос, роден към антикоруционния закон: Ама какво е това корупция? Е, и с това за негрите.

Вероятно мнозина се питат - ами вътрешните проблеми на Нинова с част от партията? Българска социалистическа партия нееднократно е посочила, че е подготвена да загърби всевъзможни несъгласия в кухнята, щом на хоризонта се покаже зложелател. И да консолидира цялата си сила за реализиране на оптимални резултати. Свои хора сме, след това ще се разберем.

За социалистическата партия вотът е предизвикателство. От това, дали ще успее да убеди обществото, че главната опасност за общителното родно място на най-бедния народ в Европейски Съюз се крие в генератора на корупция - ръководството на ГЕРБ в центъра и най-много по места, че точно това събитие е повода за бедността, недофинансирането на лечебни заведения и учебни заведения, неефективния съд, нереформираните системи (в които обаче се наливат пари), непозволеното замогване на едни за сметка на скотската бедност на други, зависи освен бъдещето ù. Зависи какъв брой дълго ще продължава парламентарната република да бъде ръководена от един човек. Човекът - държавно управление, парламент, изпълнителна, законодателна, а от време на време (през Цв.Цв.) и правосъдна власт. И в случай че посланието на президента Радев, че новата година ще е тестване за демокрацията, подплатено с причините на Българска социалистическа партия за избор на съмнение, доближи до повече хора - това ще е към този момент триумф. И на идващите избори ГЕРБ ще би трябвало да си задава въпроса: сами ли паднахме или някой ни бутна...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР