Ветеринарните лекари да нямат право да купуват и предписват лекарства

...
Ветеринарните лекари да нямат право да купуват и предписват лекарства
Коментари Харесай

Всеки собственик на домашен любимец трябва да знае това

Ветеринарните лекари да нямат право да купуват и предписват медикаменти за хуманна приложимост - това е залегнало в два документа на здравното министерство, качени за публично разискване, оповестяват от Българския ветеринарен съюз (БВС). Те намират предложенията за неприемливи и към този момент са изпратили своите мнения до здравния министър.

Все повече домашни любимци имат потребност от характерно лекуване, някои отключват съществени здравословни проблеми като при хората - да вземем за пример диабет, епилепсия, и се нуждаят от терапия, за която у нас няма импорт на ветеринарни артикули. Затова се разчита на хуманни препарати, дадоха за образец ветеринарни лекари и техни пациенти, представени от “Труд news ".

Затова от БВС пишат до министъра с претекстовете, че имат право и потребност да купуват хуманни медикаменти, с цел да лекуват непродуктивни животни и желаят да могат да ги набират на едро. Те напомнят, че към този момент веднъж са били лимитирани да не могат да купуват на едро, останала е единствено опцията да набират нужното на дребно. Сега се предлага и тази алтернатива да бъде отстранена, което на процедура изцяло стопира опцията ветеринарните лечебни заведения да работят с лекарствени артикули от хуманната медицина.

Всъщност както европейският правилник 2019/6, по този начин и Законът за ветеринарномедицинската активност дават право на ветеринарните лекари при избрани условия да употребяват такива препарати при непродуктивни животни, когато няма опция за лекуването им, напомнят експертите.

Именно регламентът дефинира случаите, когато в дадена страна членка няма позволен ветеринарен лекарствен артикул за показания при типове животни, които не се отглеждат за произвеждане на храни, ветеринарният доктор, на своя директна отговорност и по-специално, с цел да се избегне неприемливо страдалчество за животното, да може по изключение да го лекува с човечен препарат.

Здравето на хората и на животните е взаимосвързано, споделят от ветеринарния съюз и смятат за неприемливо законодателство да влиза в ограничителен режим и в несъгласие на международното и европейско законодателство в региона на опазването на здравето на хората и животните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР