Вестник подозира бизнес кръг около министъра на отбранатаЕвропейската служба за

...
Вестник подозира бизнес кръг около министъра на отбранатаЕвропейската служба за
Коментари Харесай

ОЛАФ погна Гърция за измами

Вестник подозира бизнес кръг към министъра на защитата


Европейската работа за битка с измамите проверява евентуални злоупотреби с фондове на Европейски Съюз, отпуснати за храни за бежанци в Гърция, удостовери представител на организацията пред уеб страницата “Политико ”.

Новината идва след задържането в събота на 3-ма публицисти от гръцкия в. “Филелефтерос ”, разгласил публикация за хипотетични обири на средства за приемни центрове за мигранти. Арестът бе осъществен след иск за клюка от страна на военния министър Панос Каменос, а по-късно публицистите бяха освободени. Вчера Еврокомисията удостовери, че е предала сигнал за злоупотреби на ОЛАФ, защото не е способена да вади изводи по въпроса.

“Тъй като следствието продължава, не можем да разясняваме детайлности към него на този стадий ”, сподели представителят на ОЛАФ, който акцентира, че към момента няма сигурни данни за осъществена машинация. От пика на мигрантската рецесия през 2015 година Атина е получила 1,6 милиарда евро помощи от Европейски Съюз.

Според “Филелефтерос ” предприемачи, близки до министъра на защитата Каменос, получили част от еврофондовете чрез контракти за обезпечаване на храни и други услуги. Често те въобще не взели участие в търгове за поръчките. Вестникът твърди, че в центъра на злоупотребите е лагерът “Мория ” на остров Лесбос. “Трябваше да бъде издигнато нещо като “Хилтън ”, а вместо това получихме “Мория ”, която е народен позор ”, съобщи основният редактор на изданието Панайотис Лампсиас.

Каменос, който е водач на дясната националистическа партия “Независими гърци ” – съдружен сътрудник на ръководещата СИРИЗА, отхвърля да са позволени нередности. И упорства за обществено опрощение от страна на “Филелефтерос ”. Лампсиас отхвърли сходна опция и се закани да продължи да нищи случая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР