Вестник Култура, едно от най-авторитетните български печатни издания за изкуство

...
Вестник Култура, едно от най-авторитетните български печатни издания за изкуство
Коментари Харесай

Вестник `Култура` спира да излиза от юли догодина

Вестник " Култура ", едно от най-авторитетните български печатни издания за изкуство и журналистика, стопира да излиза от юли следващата година. 

" Това е последният коледен брой на тази „ Култура ” с този екип и този издател. В края на юли 2018 година съществуването на вестника ще бъде прекъснато и от септември ще има друга „ Култура ” – списание, с основен редактор Тони Николов. А сегашната „ Култура ” със настоящия екип и, надяваме се, със сегашните създатели ще търси нова реализация с нови хрумвания и нови съидейници. За което, скъпи наши читатели, ще намерим метод да ви осведомяваме в точния момент. " - оповестяват от редакцията в днешния брой на вестника.

От 2007 година издател на вестника е фондация " Комунитас ", учредена от финансиста Светослав Божилов.

" Що се отнася до измененията в активността на фондацията, те са естествена част заради обстоятелството, че тя съществува повече от 10 години. Някои стратегии са от дълго време затворени. Други като „ 1000 стипендии ” ще прекратят съществуването си през идната година. Вестник „ Култура “ през втората половина на 2018 година ще се трансформира в месечно списание „ Култура “, запазвайки главната си функционалност да осведоми и проучва всичко по-значимо в българската просвета. Основната смяна в близко бъдеще ще бъде увеличението на тежестта на стратегиите за хора в последна потребност – бездомни, деца в неравностойно състояние и други. Спирайки някои стратегии и трансформирайки други, ще си оставим и време за преценка и избор на нови акценти в активността. Съобразено с финансовите ни благоприятни условия, несъмнено " - декларира Светослав Божилов в изявление, оповестено в уеб страницата на Българския дарителски конгрес (БДФ).

Седмичникът „ Народна просвета “ излиза за пръв път през 1957 година, а през 80-те се трансформира в естрада на интелектуалците-дисиденти.

През 1990 година „ национална “ отпада от заглавието на вестника, а седмичникът престава да получава дотации от страната.

От 1990 година насам основен редактор на изданието е Копринка Червенкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР