Вещи лица, реставратори, полицията и прокуратурата влязоха днес в офиса

...
Вещи лица, реставратори, полицията и прокуратурата влязоха днес в офиса
Коментари Харесай

Експерти описват колекцията на Васил Божков. МВР конфискува джипове от гаража му

Вещи лица, реставратори, полицията и прокуратурата влязоха през днешния ден в офиса на " Нове Холдинг ". Луксозни коли от гаражите в постройката бяха запечатани и откарани от полицията.

Експонатите през днешния ден са огледани и разказани от специалисти, само че не са изнасяни. В Националната художествена изложба са откарани картини за експертиза.

Бяха отворени обаче гаражите на " Нове Холдинг ", от където бяха откарани няколко първокласни автомобила. Под защитата на жандармерията те бяха откарани на паркинга пред " Александър Невски ", където бяха запечатани и репатрирани. Запечатани бяха и гаражите на холдинга.
 Разследващи запечатаха и репатрираха първокласни коли от офиса на Васил Божков Разследващи запечатаха и репатрираха първокласни коли от офиса на Васил Божков
Вещи лица, реставратори, представители на полицията и прокуратурата влязоха в офиса на "Нове Холдинг ". Луксозни коли от гаражите в постройката бяха...

Какво се случва зад вратите на " Нове Холдинг " - въпрос, на който от прокуратурата отхвърли коментар. Присъстващите реставратори също резервираха безмълвие. Периодично от постройката излизаха хора със сакове и чанти. Но бяха безапелационни, че в тях няма движимости с културна или историческа полезност.

Вместо експонати, от постройката бяха изкарани няколко първокласни автомобила, които бяха запечатани и репатрирани.

От Фондация " Тракия ", която съхранява сбирката, през днешния ден предвидиха, че изземането на експонатите би лишило месеци. За всеки един предмет би трябвало да бъде направена специфична опаковка с неповторимо " легло " по формата на съответния експонат. Така опакованият предмет би трябвало да бъде подложен в незапалим, херметически затворен резервоар, който би трябвало да престои най-малко 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

Изработката на всяка опаковка лишава най-малко месец и е наложителна стъпка при транспортитането на експонатите. Така да вземем за пример за подготовката и превоза на 62 предмета, включени в галерия в Националната изложба през 2018 година била нужна повече от половин година.

От Министерството на културата обявиха пред Българска национална телевизия, че в случай че бъдат конфискувани експонати, те ще бъдат съхранявани в хранилището на Националния музей.
Александър Трайков, шеф " Инспекторат за запазване на културното завещание " в МК: Със сигурност има условия задоволително положителни за предпазване на тези предмети.  МК: Няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Божков МК: Няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Божков
Категорично все още няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Васил Бойков, сподели в студиото на "Сутрешен блок " Александър Трайков...

Кога и дали ще се стигне до изземане на експонати, шефът на Фондация " Тракия " нямаше безапелационна информация.
Кирил Христосков, изпълнителен шеф на Фондация " Тракия ": Нищо не разказват, апелирам ви, желая да си отида. Българска национална телевизия: Изнесоха ли нещо, знаете ли?- Не, не.БНТ: Колко време ще отнеме изнасянето на нещата съгласно вас?- Не мога да ви отговоря попитайте проверяващите органи.
По-късно от фондацията излязоха с публична позиция, в която настояват, че към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от сбирката и че всеки един от тях е заявен и легализиран пред страната и разполага с целия набор нужни документи.
 Официална позиция на Фондация Официална позиция на Фондация "Тракия " за сбирката на Васил Божков
От пресцентъра на Фондация "Тракия ", която съхранява сбирката на Васил Божков, излязоха с публична позиция до медиите по отношение на протичащото се с експо...

От Фондация " Тракия " изострят вниманието върху един значим подробност - застраховката на предметите. В момента, в който предмет бъде изнесен от постройката на музей " Васил Божков ", неговата застраховка стопира да е годна.

Ако страната се ангажира със застраховането за преместването на сбирката, евентуално това ще коства милиони евро.
 © Сн. Десислава Кулелиева  Кое е най-хубавото за опазването на сбирката на Васил Божков? Кое е най-хубавото за опазването на сбирката на Васил Божков?
Колекцията на Васил Божков е може би най-интересната част от цялата история, обвързвана с него. Репортерът на Българска национална телевизия Айше Сали се срещна с проф. доктор Иван М...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР