Веселин Данев е собственик на голяма верига хотели по Българското

...
Веселин Данев е собственик на голяма верига хотели по Българското
Коментари Харесай

Веселин Данев – бизнесменът, който пръв настани 7000 бежанци от Украйна в хотелите си


Веселин Данев е притежател на огромна верига хотели по Българското Черноморие - главно в Несебър, Златни пясъци и Слънчев бряг. Завършва право в Софийския университет и магистратура по право в Йейл, както и стопанско ръководство в Станфорд.

В началото на 90-те работи в адвокатска адвокатска фирма във Вашингтон. Кариерата му минава през " ТИ Европейски Съюз Банк " в София, бил е изпълнителен шеф в капиталова компания в Лондон, оглавявал е и компания, занимаваща се със земеделие.

От началото на бежанска вълна у нас в хотелите си Данев е настанил над 7000 украинци. Защо ги подслонява и образова, за проблемите и опциите от позиция на действителния бизнес?

„ Имам 3300 стаи за посетители и още към 500 за личен състав общо във всички хотели. От настанените в хотели украинци, сме настанили към 15% по данни на Министерството на туризма “, сподели предприемачът.

По думите му главният претекст за това е съпричастност.

„ И аз, и моят сътрудник сме много наранени душевно от войната в Украйна и за нас беше значимо това, което имаме, да го предоставим на нашите сътрудници. Ние имаме към 500 индивида украинци, които работят при нас повече от 5 години “, добави Данев.

„ Осигурихме за тях едни рейсове, които пращахме на украинската граница и се свързвахме по Телеграм с тях, с цел да могат да изнесат фамилиите си. След това ни помолиха от Министерството на туризма да изготвим оферта, която дадохме за 4000 души. Тъй като нямахме отговор от тях дълго време, отидох в Спортната зала във Варна и работих като доброволец. Там се случваха нещата много време, тъй като страната не можа да се провежда кой знае какъв брой бързо и доброволците извършиха вакуума “, изясни предприемачът.

Той добави, че тези 40 лева дневно през март не са били задоволителни.

„ Обектът ни в „ Златни пясъци “ – квадратурата е колкото НДК, с цел да го отоплиш, отиваше един тир газ на 15 часа. При сегашната цена на електрическата енергия и газта, ясно е, че през март това беше губещо мероприятие. Ние плащахме от джоба си до последния миг, тъй като до 31-ви 90% от парите не бяха разплатени. Сега остава да се разплатят към 45%. Ние ще го посрещнем, само че за доста сътрудници беше много тежко “, означи Веселин Данев.

На въпроса, който постоянно се задаваше – за какво не се насочат към хората, Данев отговори:

„ Имат един чисто на практика проблем и аз го гледах в Спортната зала във Варна. Идват едни хора, които ти не ги знаеш какви са – желаят да одобряват майки с деца. Ние нямаме такава система да се преценя от локалните управляващи дали избран приемащ е подобаващ. Може да се получи трафик на хора, най-различни неща “.

Данев изясни, че в този момент, откакто е завършила програмата, са оставили тези украинци и техните фамилии, които са се записали на курсове за работа при тях, това са 750 души.

„ Те не са непознати на системата, заплащат налози, обществени осигуровки на цялостното си заплащане “, сподели той.

„ Информацията, която се анализираше, беше много систематизирана и за мен централните управляващи нямаха визия за това какво би трябвало да се направи. Те може би знаеха някакви общи бройки, само че когато хората са няколко месеца в хотелите, се оформят групи за поддръжка, не можеш да ги пренесеш от едно място на друго, като стока. Нищо не пречеше този триаж да беше осъществен 20 дни по-рано “, разяснява още Веселин Данев.

Според него има един значителен проблем – че те идват с доста деца.

„ И до момента в който не намерим на една жена по какъв начин да се гледат децата е мъчно тя да се включи в работната мощ. Това сме го организирали в границите на хотелите посредством аниматори, които се грижат за децата, и майките са доброволки. Правим наставнически кооперативи, с цел да могат майките да се осъществят в специалността.

" Искаше ми се страната малко да научи от това, което правихме ние. За страдание, ползата към това, което и реализирано, не е доста огромен, а времето да бъде подтикван този интерес от дълго време отмина. Много от това което направихме се загуби в преместването ", изясни предприемачът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР