Весела е на 31 години,учител в Основно училище “Св. св.

...
Весела е на 31 години,учител в Основно училище “Св. св.
Коментари Харесай

Весела Димитрова в „40 до 40“

Весела е на 31 години,учител в Основно учебно заведение “Св. св. Кирил и Методий ” гр. Ловеч и дружно с учениците си работи да сътвори zero waste класна стая. Още по-ценното в тази ситуация е, че учениците на Веси са от най-вече от ромски генезис и небогати фамилии, надлежно при тях концепцията за zero waste не е доста позната в домашна среда и учебното заведение е място, където могат да развият сходни привички и осъзнатост.

Веселае доста отдадена на това да поддържа възпитаници, които живеят в сложна обществена среда и да възпитава в тях освен потребни познания и умения, само че и по какъв начин да бъдат по-отговорни жители за страната и планетата.



Весела Димитрова

Тя е иноватор, тъй като вкарва концепцията за грижата за природата и по-малкото консуматорство в класната стая още от първи клас. Весела уточни дейностите в класната стая с нулев боклук:
Вместо стик лепила използваме презареждащи се тубички.Маркерите ни за дъска са многократни, когато се изпишат, ги пълним с мастило.Пишем единствено с моливи.Преизползваме остарели кофички и кутии за предпазване на материали.Имаме диспенсер и многократни чашки за вода, с цел да не носят децата пластмасови бутилки.Който си носи бутилка, е стоманена.Дъската трием с вода и остарели кърпи.Украсата ни за празниците, както и разнообразни неща, които създаваме, са от естествени или отпадъчни материали.Последно моделирахме с домакински пластилин.Събираме разделно хартия, стъкло, пластмаса.Рисуваме върху противоположната страна на остарели документи.
Учениците на Весела имат и лидерски функции. Всеки ден някой е отговорник за разделното изхвърляне на отпадъците, да вземем за пример. Първокласниците знаят авансово какви материали ще са им нужни и ги събират благодарение на родителите си – празни кофички от кисело мляко, картонени ролки от тоалетна хартия и така нататък

Никой не си потегля от класната стая, без тя да е подредена и подготвена за идващия ден. Родителите дават хрумвания за разнообразни начинания – градинка на класа в двора на учебното заведение или саксии от рециклирани материали в класната стая.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР