Версиите на болница Александровска и на Министерството на здравеопазването (МЗ)

...
Версиите на болница Александровска и на Министерството на здравеопазването (МЗ)
Коментари Харесай

Какво е финансовото състояние на Александровска? Версиите на МЗ и на ръководството ѝ се разминават

Версиите на болница " Александровска " и на Министерството на здравеопазването (МЗ) за настоящото финансово положение на лечебното заведение съществено се разминаха.

" Информацията, че сме натрупали просрочени отговорности в размер на 24 милиона лв., не дава отговор на истината. "

Това съобщи в четвъртък доктор Атанас Атанасов, изпълнителен шеф на университетската болница в коментар за резултатите от проверката на Министерство на здравеопазването. От лечебното заведение дадоха изключителна конференция, откакто служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев уточни, че втора инспекция през тази седмица е удостоверила повдигането на просрочените отговорности. По бТВ през днешния ден сутринта той коментира, че е обезпокоен за положението на Александровска болница. Добави, че е квалифициран заем от държавното управление, който да бъде провиснал на лечебното заведение, само че се налагало да бъдат изпълнени определени условия.

Според управлението на болницата твърдението, че за интервала 30 юни 2021 година - 31 август 2022 година то е позволило нарастване на просрочените отговорности с 24 250 740 лева е погрешно.

„ Сумата на повишаване на дълга за този интервал е доста по-малка от посочената в известието, а точно – 9,3 млн. лева “, казаха оттам.

Ръководството на Александровска болница твърди, че към края на юни м.г. просрочените отговорности са били в размер на 28,4 милиона лв., а година по-късно сумата е била 37,8 милиона лв., или с 9,3 милиона лв. повече, а не както оповестиха от здравното министерство, базирайки се на вътрешен одит, че парите са над 24 милиона лв.. 

Разплатени са 44 милиона лв. от старите отговорности, което е понижило темпа на растеж на просрочията, изясни още Атанасов.

От лечебното заведение не могат да усвоят отпуснатия от държавното управление заем в размер на 35 млн. лева, защото в изискванията за прилагане на парите е заложено, че всичките им кредитори би трябвало да се откажат от наказателна рента по отговорностите и да ги опростят, а 7 от тях, измежду които „ Топлофикация-София “ и болничното заведение " Майчин дом " са отказали да подпишат такива съглашения, сподели още шефът.

Кредит от 5 милиона лв., който би трябвало да отпусне ББР, също не е стигнал до болничното заведение, защото, съгласно управлението, Министерство на здравеопазването не е одобрило решението на Съвета на шефовете за този заем. От „ Александровска “ отхвърлиха информацията за вълна от напускащи медици и припомниха, че в болничното заведение работят оздравителни ограничения.

" Никой не е женен за длъжността си, ние сме подготвени да освободим ръководството на други хора, които имат по-добри дадености да се оправят с казуса ", отговори Атанасов, запитан за възможната му промяна.

Той обаче счита, че изнесените от Министерство на здравеопазването данни уронват освен престижа на настоящето управление, само че и този на самата болница.
Какво регистрираха от Министерство на здравеопазването
За интервала 30.06.2021 година до 31.08.2022 година управлението на УМБАЛ “Александровска ” ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените отговорности до размер на 24 250 740 лева, се посочваше в огласените преди ден от Министерство на здравеопазването резултати от одита.

Сумата на просрочията съставлява 61,69% от общия размер на отговорностите към тази дата и води до доста висок риск от изпадане в несъстоятелност и неспособност за реализиране на лечебна активност, се споделяше още там.

Натрупаните просрочени отговорности към снабдители от последната година – 2021 година в размер на 23 500 хиляди лева надвишават финансовите запаси на лечебното заведение, които се генерират от активността му. 

Ръководството на лечебното заведение е дало единодушие за необикновен залог върху сегашни и бъдещи вземания на търговец на лекарства в размер на 2 500 000 евро в интерес на ОББ АД, което в допълнение утежнява неприятното финансово състояние на сдружението.

Допуснато е неспазване на Закона за счетоводството и начисляване на отговорности към снабдители не все още на възникването.

Органите на ръководство на сдружението не са подхванали навреме дейности по осъществяване на дадени инструкции от Министерство на здравеопазването за стабилизиране на сдружението. Ръководството на лечебното заведение не е подхванало своевременни дейности и за кандидатстване и надлежно утвърждение от ББР на заем от 5 млн. лева, като решението за това е взето едвам през юли 2022 година

Наличието на просрочия за медицински произведения е знак, че паричният поток не се ръководи по предопределение на постъпилите средства. Въпреки неприятното финансово положение, сдружението не се възползва от отпуснатите целеви финансови дотации, а се стига до възобновяване на средства по неусвоени финансови дотации в общ размер на 772 481,47 лева по погасителен проект за период от 36 месеца.

Одиторският екип не е получил ясна информация и документи, включително написани политики и процедури, които да подсигуряват, че плануваните в лечебното заведение действия за настоящ и следващ надзор върху поетите финансови задължения по подписани контракти са съответни и ефикасни. Не е показана цялостна оздравителна стратегия на сдружението. По-конкретно, проектът за преструктуриране и финансово стабилизиране на паричните потоци не е изпълнен напълно. Въпреки нуждата от незабавни ограничения, периодите за осъществяването на Плана са променяни и удължени до 31.12.2022 година

Дейността на лечебното заведение е била обект на инспекция и от Агенцията за държавна финансова ревизия. При инспекцията е открито нелегално делене на публични поръчки и осъществяване на преговори със строителни компании за подписване на контракти за над 3 млн. лева, без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушаване на Закон за обществените поръчки, за което на управлението на лечебното заведение са формирани актове за определяне на административни нарушавания, посочваха от Министерство на здравеопазването в констатациите от инспекцията.
Политическа партия срещу лични промени
" Продължаваме промяната " е срещу каквито и да било лични промени в УМБАЛ  " Александровска " към този миг. Това се показва в позицията на доцент Антон Тонев, изпратена от пресцентъра на партията. 

От Политическа партия упорстват на настоящето управление да бъде дадена опция да употребява държавния заем по предопределение. Ако то се оправи, позитивните резултати ще станат забележими до няколко месеца, се показва в текста. 

В позицията се споделя още, че през последната седмица тече осведомителна акция, която, наподобява, приготвя промяна на управлението в най-старата българска университетска болница – столичната " Александровска ".
Предисторията
Атанас Атанасов беше назначен за шеф на болничното заведение от предходния длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров, като остана един от дребното несменени от Асена Сербезова, която пое Министерство на здравеопазването в постоянния кабинет от квотата на " Продължаваме промяната ". Правителството на Политическа партия даже отпусна и въпросния заем от 35 млн. лева за болничното заведение. Атанасов размени на поста изпълнителен шеф Борис Богов, непосредствен до предходния дълготраен началник на болничното заведение, по-късно министър на опазването на здравето при ГЕРБ и народен представител Костадин Ангелов. Смяната на Богов предшестваше скандал в Съвета на шефовете като един от членовете му Александър Оскар разкри поредност от нарушавания и непрозрачни практики на взимане на решения в него. Различни инспекции демонстрираха, че главната задлъжнялост на най-старата университетска болница у нас са били насъбрани при ръководството на Ангелов - сред 2013 и 2020 г.  като той поема лечебното заведение на плюс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР