Вероятността Газпром да поиска и да спечели арбитражно дело срещу

...
Вероятността Газпром да поиска и да спечели арбитражно дело срещу
Коментари Харесай

Енергийният министър вече допуска арбитражен иск към "Газпром"

Вероятността " Газпром " да изиска и да завоюва арбитражно дело против България е минимизирана и към този момент се мисли България да предяви искания към съветския газов снабдител за това, че през април предходната година спря да извършва контракта си с България. Това разяснява пред Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Внимателно се следи какво се случва в другите страни по проблема и се прави подготовка точно за придвижване в това направление ", сподели той.

 Предателство: по какъв начин България се самоунижава пред Русия Предателство: по какъв начин България се самоунижава пред Русия

Миналата година позицията му беше, че, тъй като това е рисковано и скъпо струващо начинание с неразбираем резултат.

Днес служебният министър, който се чака до дни да освободи поста си с идването на нов постоянен кабинет, сподели, че " би трябвало да се създадат доста разбори и да се построи мощна позиция, с цел да имаме късмет да спечелим ". По думите му се работи с интернационалните юридически компании с доста опит в арбитражните каузи, свързани с газа, които сега следят и приготвят позиция. Вярвам, че до месец-два ще имаме направена позиция, с цел да можем да стартираме арбитраж, сподели Христов.

 Как държавното управление оказа помощ на Как държавното управление оказа помощ на " Газпром " в предстоящ арбитраж против България

Той добави, че е рано да се каже на каква стойност ще е искът.

Опасността " Газпром " да се позове на обстоятелството, че България е спряла да заплаща (след разпореждане на президента Владимир Путин преводите да се правят в рубли, а не в долари, както е по договор) е парирана, сподели министърът. " Ние това го парирахме с искане да възобновят доставките, само че нямаше отговор с твърдо да или не. Не възобновиха доставките, а това ни дава отбрана и тази рекламация не може да бъде годна ", разясни той.

 " Предават се без пердах " – за какво е рисково да се приказва за загуба на арбитраж с " Газпром "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР