Вероятно сте гледали различни видеоклипове, показващи как содата може да

...
Вероятно сте гледали различни видеоклипове, показващи как содата може да
Коментари Харесай

Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако пиете газирано всеки ден

Вероятно сте гледали разнообразни видеоклипове, показващи по какъв начин содата може да почисти котлен камък или даже да корозира метал. За благополучие в тялото има механизми, които защищават органите ви от подсладената напитка. Въпреки това, прекомерно честото пиянство на газирани питиета може да повлияе на вашето здраве.

Какво прави содата с тялото ви

Според CDC потреблението на газирани питиета постоянно се свързва с наддаване на тегло, затлъстяване, диабет вид 2, сърдечни болести, бъбречни болести, неалкохолни чернодробни болести, кариес и подагра, написа EatingWell. В допълнение, възрастните и младежите, които пият газирано постоянно, са по-склонни да водят по-малко здравословен метод на живот, като пушене, недоспиване и превозване на повече време пред телевизионния екран.
Влияе негативно на оралното здраве
Според изследване от 2022 година, оповестено в списание Biomimetics, потреблението на газирани питиета е обвързвана с кариес, ерозия на емайла и загуба на зъби. „ Всичко, което е в действителност кисело и всичко, което е с високо наличие на захар, може да аргументи „ изгниване “ или кариес “, споделя доктор Скот Кардал.

Освен че поврежда зъбите, подсладената сода може също да повлияе на оралната хигиена, в това число промени в слюнката и венците. „ Слюнката играе сериозна роля за здравето на устната празнина, защото оказва помощ за неутрализирането на киселината в устата ви и за изхвърлянето на хранителни частици и бактерии. Но пиенето на газирани питиета може да понижи производството на слюнка, което затруднява устата ви да се бори с неприятните бактерии “, споделя доктор Анкит Пател. " В допълнение, захарта и киселината в газираните питиета могат да раздразнят и възпалят венците, което води до отичане, кървене и даже криза на венците. Ако не се лекува, болестта на венците може да докара до загуба на зъби и други съществени здравословни проблеми. "

Предизвиква раздразнение на стомаха

Въпреки че содата не може непосредствено да повреди лигавицата на стомаха, тя е мощно газирана, което може да провокира раздразнение при хора, които имат храносмилателни проблеми. „ За тези с гастрит, язви, киселинен рефлукс и други сходни въглеродният диоксид може да утежни признаците и да аргументи дискомфорт, изключително в случай че към този момент имате хронично инфектиране “, споделя Нанси Мичъл, записана здравна сестра.

Повишава равнищата на кръвната захар

Кутия от елементарна безалкохолна напитка съдържа към 37 грама добавена захар, съгласно USDA. За съпоставяне, Американската кардиологична асоциация предлага не повече от 100 калории дневно (около 6 чаени лъжички или 25 грама) за дами и не повече от 150 калории дневно (около 9 чаени лъжички или 36 грама захар) за мъже.

„ Газираните питиета могат да имат огромен резултат, когато става въпрос за резултата им върху равнищата на кръвната захар. Бързо усвояващата се добавена захар от газираните питиета може да увеличи равнищата на кръвната захар, след което те също спадат “, споделя Хедър Дейвис, регистриран диетолог и диетолог. „ Високата гликемична вариабилност може да способства за енергийни съмнения и отмалялост, промени в настроението и даже да усили риска от преддиабет, диабет и сърдечно-съдови болести “, прибавя Дейвис.

Повишава триглицеридите и намалява равнищата на холестерола

Големите количества добавена захар могат да покачат равнищата на триглицеридите и да понижат равнищата на положителния холестерол в кръвта. Според изследване от 2020 година, оповестено в Journal of the American Heart Association, възрастните, които постоянно пият сода, са с 98% по-склонни да имат невисок HDL („ добър “ холестерол) и с 53% по-вероятно да развият високи равнища на триглицериди. „ Ако захарта от содата не се употребява за извършения, черният дроб ще я трансформира в мазнини (триглицериди) “, споделя Сезар Сауза, RDN, регистриран диетолог. „ Затлъстяването на черния дроб нормално се диагностицира при пациенти, които постоянно са консумирали газирани питиета в продължение на години “, добави той.

Предизвиква промени в микробиома на червата

Въпреки че в началото изкуствените подсладители са били употребявани като „ по-здравословна “ опция, някои проучвания демонстрират, че това не е по този начин. „ Проучване, оповестено предходната година, сподели, че изкуствените подсладители, като тези, открити в диетичните газирани питиета, могат да повлияят негативно на микробиома на червата и гликемичния надзор “, споделя Дейвис. „ Други проучвания демонстрират връзка сред изкуствените подсладители и покачвания риск от метаболитна дисфункция като диабет вид 2 и метаболитен синдром. Като се имат поради всички неща, може да е добра концепция за множеството хора да лимитират приема на такива питиета и да изберат по-малко рискови други възможности. "

Увеличава риска от заболяване

Пиенето на газирани питиета постоянно се свързва с нараснал риск от редица медицински проблеми, в това число затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, непотребни коремни мазнини, метаболитен синдром и увреждане и заболяване на бъбреците.

Превод: GlasNews
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР