Вероятно ще минат години, преди да бъде решен мащабният антитръстов

...
Вероятно ще минат години, преди да бъде решен мащабният антитръстов
Коментари Харесай

Как регулаторната битка на Европа с Apple може да покаже какво предстои за американските потребители?

Вероятно ще минат години, преди да бъде решен огромният антитръстов иск на американското държавно управление против Apple , само че проблемите на производителя на iPhone с европейските регулаторни органи дават визия за това какви промени могат да настъпят за американските консуматори, написа „ Асошиейтед пресс “.

Американският иск цели да спре Apple да подкопава технологиите , които се конкурират с нейните лични приложения в области като стрийминг , известия и цифрови заплащания . Министерството на правораздаването желае също по този начин да попречи на софтуерния колос да включва в договорите си с разработчици, производители на аксесоари и консуматори текстове, които му разрешават да получи или резервира монополно състояние . Това са сходни тематики, по които Европейската комисия , изпълнителният орган на блока и основният антитръстов орган, и Apple спорят от години.

Антитръстовите органи на Европейски Съюз са почнали голям брой антитръстови каузи , в които упрекват Apple в нарушение на законите за конкуренцията на 27-те страни от блока, като в същото време постановат строги цифрови правила , целящи да попречат на софтуерните компании да превземат цифровите пазари. Усилията на Брюксел скоро ще стартират да оказват въздействие върху метода, по който компанията реализира активността си, и върху прекарванията на потребителите на iPhone в Европа . Промените могат да бъдат сигнал за това какво следва да се случи на потребителите на Apple в Съединени американски щати – в случай че най-малко Министерството на правораздаването реализира своето.

Ето и по-подробен обзор:

С рийминг на музика

Потребителите на музикален стрийминг нормално не можеха да заплащат за абонаментите си за Spotify непосредствено посредством приложенията за iPhone. Те даже не можеха да бъдат осведомени по имейл за цените на абонаментите, промоциите и офертите на Spotify или други услуги за стрийминг на музика. Това е по този начин, тъй като Apple постанова строги ограничавания на приложенията, които се конкурират с нейната лична услуга Apple Music. Но когато Spotify се оплака в Европейския съюз, антитръстовите регулатори започнаха дългогодишно следствие, вследствие на което Apple получи заповед да приключи сходно държание и санкция от 1,8 милиарда евро (2 милиарда долара), която има за цел да възпре компанията да го прави още веднъж.

Маргрете Вестагер , началник на Европейската комисия по въпросите на конкуренцията, съобщи, че практиките на Apple са били противозаконни и са засегнали милиони европейски консуматори, които не са могли да създадат свободен избор къде, по какъв начин и на каква цена да закупят абонамент за стрийминг на музика .

П лащания

Apple се опита да позволи второ антитръстово дело в Европейски Съюз , като предложи да разреши на трети страни, снабдители на мобилни портфейли и платежни услуги, да имат достъп до функционалността за заплащане „ tap and go в операционната си система iOS. Apple предложи отстъпката на Европейската комисия, изпълнителното звено на блока и основен антитръстов правоприлагащ орган, откакто през 2022 година тя упрекна компанията, че злоупотребява с господстващото си състояние, като лимитира достъпа до своята технология за мобилни заплащания.

Комисията проучваше дали разпоредбите на Apple Pay не изискват от онлайн магазините да я създадат желана алтернатива или алтернатива по дифолт, което на процедура изключва конкурентните системи за заплащане . Тя също по този начин проучваше опасенията, че тя лимитира достъпа на конкурентни платежни системи до функционалността за безконтактно заплащане на iPhone.

Комисията към момента обмисля предлагането. Тя търси противоположна връзка от заинтригуваните страни по отношение на предложенията, преди да вземе решение по случая.

Магазини за приложения

Apple от дълго време твърди, че на iPhone и други устройства с iOS може да има единствено един пазар за приложения – нейният личен. Но неотдавна влезлите в действие нови регулации на Европейски Съюз принудиха компанията да отвори по този начин наречената „ оградена градина “ и да разреши на магазини за приложения на трети страни да се конкурират.

Законът за цифровите пазари на Европейски Съюз е необятен справочник с правила , който е ориентиран към огромните софтуерни компании „ пазачи “ с набор от правила, които те ще би трябвало да съблюдават. Една от задачите му е да се разбият затворените софтуерни екосистеми , които обвързват потребителите с артикули или услуги на една компания.

Съгласно DMA софтуерните компании няма да могат да стопират потребителите да се свързват с предприятия отвън техните платформи. Така Apple е принудена да разреши на хората в Европа да изтеглят приложения за iPhone от магазини, които не се ръководят от американския софтуерен колос – ход, на който тя дълго време се противопоставяше.

В знак на тази принуда регулаторите на Европейски Съюз обявиха, че желаят да разпитат Apple по отношение на обвиняванията , че е блокирала компанията за видеоигри Epic Games да сътвори собствен личен магазин за приложения. По-късно обаче Apple обърна посоката и разчисти пътя на основателя на Fortnite Epic да сътвори собствен конкурентен магазин за приложения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР