Вероятно поне веднъж в живота си сте държали сп. Playboy

...
Вероятно поне веднъж в живота си сте държали сп. Playboy
Коментари Харесай

Няма да повярвате откъде идва името на сп. Playboy

Вероятно най-малко един път в живота си сте държали сп. Playboy в ръцете, а в случай че не - сте виждали страници от него в интернет пространството. След скорошната гибел на неговия създадел – една от иконите на шоубизнеса на 20. век - Хю Хефнър – доста детайлности към работата и живота му излязоха нескрито, в това число и една от най-големите тънкости към емблематичното новоизлюпено за генерации мъже списание.

Ако в миналото сте считали, че името на Playboy е отдадено на... плейбоите, в действителност сте бъркали. То идва по една елементарна случайност и е разследване от неколкократни оферти, останали неодобрени от рекламодатели, едно от които – Stag Party. Идеята за финалното име дава майката на най-хубавия другар на Хю – Елдън Селърс, защото единствено преди година е била съкратена от работното си място в... автомобилната компания Playboy.

Playboy Automobile Company със седалище в Бъфало, Ню Йорк, стартира бизнес с огромни фантазии и упоритостта да продава дребни, евтини, само че надеждни коли в цяла следвоенна Америка. Историята обаче е малко странна, прекомерно къса и явно незнайна.

Компанията остава в бизнеса за едвам четири години – от 1947-ма до 1951-ва, когато афишира фалит – неминуем поради обстоятелството, че продадените коли са били единствено 99 броя. Залага на дребни коли, от които титаните в промишлеността са разбрали, че няма да създадат облага и са оставили запалянковците да работят без да пита.

Hefner and the strange, short-lived saga of the Playboy Automobile Company. https://t.co/dTRkL78kS9
— The Drive (@thedrive) 29 September 2017
От тримата създатели единствено един е бил с инженерно обучение, а общо тримата – Чарлс Томас, Луис Хорвиц и Норман Ричардсън - събират от под дърво и камък 50 000 $ за първия първообраз през 1946-а. Той е дребен кабриолет с невероятен дизайн, ниско ситуирани фарове и без значение от високите разноски за основаването на една кола, топлата реакция от страна на обществото ги убеждава да стартират бизнес.

Представен през 1947-ма, финалната версия на Playboy бе изненадващо обещаваща за времето си с мотор с предно задвижване, автоматизирана скоростна кутия, без значение окачване и 4-цилиндров мотор с оптималната мощ от 48 кс. Още на идната година компанията излиза на борсата, само че с времето създателите осъзнават, че не могат да се издължат на кредиторите си, финансовите приходи не набъбват и Playboy Automobile Company афишира банкрут.

И въпреки всичко едва ли името е харесало на Хефнър толкоз поради автомобилната компания, колкото поради дефиницията в тълковния речник.
Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР