Вероятно няма да има удължаване на грипната ваканция за децата

...
Вероятно няма да има удължаване на грипната ваканция за децата
Коментари Харесай

Обмислят разкриване на нови лаборатории и в други университетски болници в страната

Вероятно няма да има удължение на грипната почивка за децата и учениците

Повишаване на успеваемостта при определяне на инфектираните с КОВИД-19. Това е една от тематиките, която са обсъждали министър председателят Бойко Борисов и Националният действен щаб против ковид по време на видеоконферентната връзка със международни и европейски водачи, която се организира преди към час. Разговори са водени с министър председателите и щабовете на Израел, Италия, Австрия, Румъния, Унгария, Хърватска.

" Всички страни показаха своите ограничения, обсъдхаи се и най-належащите въпрос за държавните управления, стопанските системи и здравните системи ", изясни шефът на щаба ген. - майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет след диалога.

Страните са разискали способи за по-бързи доказване на болестта при вероятно инфектирани пациенти.

" Има два метода за това - с създаване на нови проби или с откриване на нови лаборатории ", уточни Мутафчийски.

" Смятаме че би трябвало да поканим всички академични лечебни заведения, които разполагат с вирусологични лаборатории, изключително тези, в които се вършат проби за хепатит С, тъй като се работят по подобен метод, да ги обучим и да стартират да изследват и те проби за ковид. Това ще даде опция за по-голям обсег на евентуални пациенти ", изясни Мутафчийски.

Солидарност - това била думата, към която се обединили всички представители на засегнатите с ковид страни, взели участие в конферентня диалог, сподели шефът на щаба.

" Солидарност сред страните, държавните управления и здравните служби за решаването на казуса, тъй като той от дълго време е минал границите и е обхванал над 107 страни в света ", сподели той и добави още веднъж, че меркутв, които се подхващат в България са идентични на международните.
" Да се предизвиква създаването на ваксина, освен вербално, само че и с ограничения. Погледите на всички са вперени в страните с капацитет за това ", обсъждали още обсъждащите.

Националният щаб е разискал с премиера и възможни ограничения след привършване на грипната зараза в сряда, поради развилата се епидемиоогипна конюнктура с ковид у нас.

" Няма еднаквост сред грип вид Б и този ковид. Засегнатите от сезонният грип са главно деца и възпитаници, а от КОВОД-19 възрастните ", изясни Мутафчийски, по тази причина и евентуално глух да бъде удължена епидемията.

Мутафчийски цитира данни от разбор на италианските здравни управляващи, обвързван със смъртността от ковид там.

" Нямат умрял пациент под 69 години. Смъртността при тези над 80 година пък е 30%, където китайците означиха към 18,5%. Нак-засегнато е възрастното население с хронични болести ", изясни генералът.
Вече са създадени първите прототипи на защитни дрехи - маски, гащеризони, скафандри, очила и така нататък, които ще бъдат предатавени след час в Министерство на стопанската система, посочи още Мутафчийски.
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че потегля към турската граница, където ще посрещнете и инспектира изпратените от Турция маски и защитни облеко, които бяха контрактувани през последните дни.
" Ще се обезпечат допълните защитни средства и през сътрудници от Европейски Съюз. Всички те ще задоволят потребностите у нас ", сподели министър Ананиев. Ще има и за персоналните лекари, които ще би трябвало да декларират бройки пред РЗИ и те ще им бъдат предоставени, посочи още той.

Относно обстановката от сутринта през днешния ден в Плевен с пациенти, отишли за химиотерапия в болничното заведение, които били върнати, поради слагането под карантина интензивното поделение, министър Ананиев увери, че незабавно е разговарял с шеф на болничното заведение, както и с този на габровската болница и ги осведоми, че сходно деяние не дава отговор на спуснатата от него заповед. Според нея се не разрешават единствено визитите, плновоте интервенции и женските съвещания. Химиотерапии, ТЕЛК и други сходни незабавни положения не могат да се връщат, посочи той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР