Вероятно най-известният, но и най-спорният паметник в България ще бъде

...
Вероятно най-известният, но и най-спорният паметник в България ще бъде
Коментари Харесай

София, Рига, Киев: съветските паметници падат един след друг

Вероятно най-известният, само че и най-спорният монумент в България ще бъде отстранен - след 30 години на яростни разногласия, написа " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ) за Паметника на Съветската войска в София.

В продължение на 70 години ПСА господства градския пейзаж в София, изяснява немското издание, а демонтажът му към момента провокира страсти измежду последователи и съперници на концепцията. И въпреки всичко София закъсня, показва ЗЦ.

Смята се, че в Източна Европа към този момент са демонтирани над 4000 руски паметника, а десетки хиляди знаци като сърпа и чука са свалени от фасадите, улици са преименувани, от постройките са отстранени възпоменателни табели. Само преди няколко седмици в Киев от статуята на " Родината майка " бяха демонтирани може би последните знаци на Съюз на съветските социалистически републики и бяха сменени с украинския герб. Самият монумент бе преименуван на " Майка Украйна ".

Остри диспути какво би трябвало да се случи с реликвите от това време, които символизират освен политическата, само че и тогавашната архитектурна и художествена доминация, се водят в доста някогашни социалистически страни. Миналата година Естония реши да отстрани всички останали руски монументи - към 400 - от обществените пространства. Демонтажът на един руски танк, трансфорат в монумент в град Нарва провокира митинги измежду локалното рускоезично малцинство. Москва остро разкритикува премахването на Паметника на успеха в Рига - 79-метров обелиск, отдаден на Червената войска, напомня ЗЦ. Въпреки огромното съветско малцинство в страната, латвийският парламент също реши да демонтира " всички обекти, които възхваляват тоталитарните режими ".

От Талин до Киев, от Рига до Лвов падат последните руски монументи, написа Оливер Грим в австрийския вестник " Ди Пресе ". Демонтирането им е " последният гръмък сетен митинг на народите, които десетилетия наред са били поробвани и обезкръвявани от Москва ", отбелязва създателят. На този декор Паметникът на Червената войска на виенския площад " Шварценберг " наподобява все по-неадекватен, добавя Грим. Според него издигането му още през август 1945-а година е извънредно цинично. Защото същата Червена войска, чиито бойци са възхвалявани, единствено няколко седмици по-рано - в средата на юли 1945-а година, е арестувала и измъчвала хиляди членове на полската опозиция, а към 600 от тях са били убити и заровени на незнайни места.

Шест години по-рано същата Червена войска е разделила Полша с Хитлеровия Вермахт и е почнала систематичното избиване на полския хайлайф, четем още в " Ди Пресе ". Сталиновата политика на геноцид се организира и в балтийските републики, а след 1945-а година - в цяла доминирана от Съветския съюз Източна Европа. Да не приказваме за всеобщите изнасилвания, грабежи и убийства на виенското цивилно население.

Оливер Грим акцентира, че Държавният контракт на Австрия планува сходни монументи да бъдат непокътнати и поддържани, само че предлага той да бъде контекстуализиран. Както малко след началото на войната против Украйна цялата стена зад монумента, която е част от двореца " Шварценберг ", бе боядисана в цветовете на украинското знаме. И до през днешния ден тя е в синьо и жълто.

В София съгласно изследванията към една трета от интервюираните са за оставянето на паметника в Княжеската градина, малко под една трета са за преместването му, а една четвърт са за цялостното му разрушение, написа ЗЦ. Авторката на публикацията в немския всекидневник Катрин Калвайт напомня, че още през 1993-а година Общинският съвет в София се изрича в поддръжка на демонтажа, само че след това от ГЕРБ са били срещу, с цел да не се " подхранва политическото разделяне в страна, в която Русия обичайно има огромно въздействие ".

Отношението в България към Русия е противоречиво, четем в ЗЦ. За огромна част от българите руснаците са освободители поради Руско-турската война. " Мит, от който се възползват войските на Сталин през 1944-а година и който предопределя околните връзки сред Българската комунистическа партия и Москва. "

Дойче веле
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР