Верен японски другар с компактни размери - това е кучето

...
Верен японски другар с компактни размери - това е кучето
Коментари Харесай

Заболявания при шиба ину

Верен японски приятел с компактни размери - това е кучето шиба ину, в превод малко куче. Пухкавият домакински късокосмест любим е интелигентен, палав и ненагледен и въпреки да не е доста известен у нас, има фенове измежду феновете на екзотични японски породи кучета.

Това животно е добре селектирано и много крепко, защото междинната дълготрайност на живота му е 15 години, забележително число за лаещ домакински любим. Все отново и тази порода е предразположена към някои болести, които е добре да се имат поради от претенденти за бъдещи стопани.

Сред болесттите при шиба ину нормално се показват най-често такива на костната система или на вътрешните органи, само че при шиба ину има едно ненадейно кучешко заболяване, което е извънредно публикувано като периодичност и основава доста проблеми, което наподобява необичайно. Става въпрос за кучешка пародонтозата. Почти 85 % от представителите на породата на възраст над 3 години страда от този дентален проблем. Заболяването е освен мъчително за животното, само че и смъртоносно, колкото и необичайно да наподобява.

Възпалението, неприятният мирис на кучето, загубата на зъби са едната част от страданията, само че не и единствена. Бактериите, които стартират от венците, могат да обхванат в кръвния поток, да обиден белите дробове, бъбреците или сърцето. Така се появяват смъртоносните болести при шиба ину.

Поддържането на прецизна дентална хигиена при куче е много комплицирана задача, по тази причина опитите за постоянно миене на зъбите на шиба ину би трябвало да се комбинират с разнообразни средства за дъвчене, играчки, лакомства, които да почистват храната, която се отсрочва по зъбите.

 Шиба ину Снимка: YouTube

Други болести при шиба ину са очните. Този домакински питомец може постоянно да страда от недоразвитост на ретината, приплъзване на клепача, а по-възрастните животни страдат от катаракта.

При японската порода присъщите за четириногите ставни проблеми са с по-ниска периодичност. Дисплазията на тазобедрената става съществува като проблем, само че не се среща постоянно.

Алергиите към хранителни артикули също може да основават проблеми на стопанина и кучето му, само че питателните съставки, които може да се наложи да се изключат от храната не са доста.

Като цяло това са здрави и енергични животни и при вярно развъждане на шиба ину и добър двигателен режим те живеят дълго и щастливо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР