Венци и цветя поднесоха днес пред паметника на Цар Александър

...
Венци и цветя поднесоха днес пред паметника на Цар Александър
Коментари Харесай

Княз Ростовский пристигна у нас за годишнината от Плевенската епопея

Венци и цветя сервираха през днешния ден пред паметника на Цар Александър II във връзка 140 години от освобождението на Плевен. В церемонията се включиха представители на Съюза на българските писатели, представители на Руската академия на науките, а специфичен посетител беше княз Никита Димитриевич Лобанов - Ростовский. Вижте какво описа той особено за Българска национална телевизия.

Срещата ни с княз Никита Лобанов - Ростовский беше необикновена. Той самичък пристигна при нас и шеговито ни попита дали знаем от къде са паветата, по които стъпваме и самичък ни отговори, че са подарък от австро-унгарската империя. Потомък на самостоятелните съветски князе Рюрик, той е роден в София и живее тук до 1953 година.

Поканен е на честванията по случай освобождението на Плевен, тъй като неговият предходник Алексей Лобанов - Ростовский изиграва значима роля за основаването на Княжество България.
Княз Никита Димитриевич Лобанов-Ростовский: Той след успеха на Гурко в Плевен подписва мирния контракт със султана, в който той упорства да се включат трите клаузи, които бяха значими за основаването на България.
Хора, които го познават, го разказват като родолюбец и човек, който обича България, въпреки и към този момент да не живее тук. Сега Англия е негов дом, само че и там намира нещо, което му припомня за нашата страна. Повече от 20 улици носят името " Плевен ". Само в Лондон те са четири.
Румен Петков, член на Инициативния комитет за честването на 140-годишнината от Плевенската епопея: В целия свят са повече от 120 обекта обществени, които носят името " Плевен ". Това кара всеки българин да се гордее, само че това ни дава и самочувствието, че ние сме трансформирали нещо в историята на Европа и на Балканите.
Княз Лобанов - Ростовский посещава България всяка година.
Княз Никита Димитриевич Лобанов-Ростовский: Редовно два пъти в годината, тъй като съм член на Фондацията " Св. Св. Кирил и Методий " и има две съвещания през май и през октомври.
Князът подарява един от най-ценните експонати на Националния природонаучен музей - камъче от планетата Марс, харизано му от Оксфордския университет.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР