Венецуелският президент Николас Мадуро прие закон с който от богатата

...
Венецуелският президент Николас Мадуро прие закон с който от богатата
Коментари Харесай

Венецуела анексира две трети от съседна Гвиана

Венецуелският президент Николас Мадуро одобри закон с който от богатата на нефт провинция Есекибо в прилежаща Гвиана се трансформира в щат на Венецуела.

„ Решението, взето от венецуелския народ на консултативния референдум, ще бъде изцяло изпълнено. С този закон ще защитим Венецуела на интернационалната сцена. “, съобщи Мадуро.

В началото на декември той създаде противоречив референдум в страната си, на който съгласно формалните данни 96% от гласоподавателите са се оповестили за присъединение на „ Гвиана Есекиба “ като федерален щат на Венецуела, съобщи Нова ТВ.

Със закона се открива нов, 24-и федерален щат „ в границите на венецуелската териториална политика “. Населението на региона ще има представител във венецуелския парламент след изборите следващата година. Предвижда се обезпечаване и образуване на висша комисия на страната и щата по защитата на Гвиана Есекиба. Това ускорява страховете, че Венецуела може да нахлуе в района и да провокира война.

Венецуела от дълго време има искания към богатата на запаси територия, която покрива към две трети от прилежащата страна. Настоящите граници са открити през 1899 година при арбитраж в Париж по самодейността на Съединени американски щати и Англия. Международният съд преглежда случая по искане на Гвиана, само че Венецуела отхвърля неговата пълномощия и е закрепила това в новоприет закон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР