Венецуелската армия е използвала днес сълзотворен газ, за да попречи

...
Венецуелската армия е използвала днес сълзотворен газ, за да попречи
Коментари Харесай

Сълзотворен газ на границата между Венецуела и Колумбия

Венецуелската войска е употребила през днешния ден сълзотворен газ, с цел да попречи на група венецуелци да преминат границата с Колумбия, заяви Ройтерс като се базира на очевидци, съобщи БНР.

Инцидентът е станал покрай град Урена.

Правителството на Николас Мадуро подреди да бъде затворена границата с Колумбия в региона, в който опозиционните сили отпред със самообявилия се президент Гуйадо желаят да доставят филантропична помощ. Според Мадуро доставката на такава помощ ще се употребява за предлог за американска военна интервенция.

Опозиционният водач Хуан Гуайдо, който има възбрана да напуща Венецуела, взе присъединяване нощес в благотворителен концерт в Колумбия, проведен от милиардера Ричард Брансън и целящ събиране на 100 милиона $ финансова помощ за Венецуела.

Гуайдо разгласи, че е минал в прилежащата страна благодарение на въоръжените сили, от които се чака решението да позволен или не плануваните за страната храни, лекарства и други артикули.

Президентът на Колумбия Иван Дуке прикани призова венецуелците да принудят управляващите да позволен чакащите на границата храни и лекарства, като се втурнат към границата:

" Това ще бъде апел към военните да изберат на коя страна желаят да бъдат в историята – на тиранията или на свободата, дружно със своите братя, които имат потребност от тази филантропична помощ, с цел да оцелеят ". 

Според настоящите управляващи в Каракас, които също проведоха концерт, помощта е предлог за американска военна намеса. Министър на външните работи Хорхе Ареаса съобщи, че на среща нощес към 60 страни са подкрепили акцията на Каракас да пропагандира правилата от Устава на Организация на обединените нации за невмешателство във вътрешните работи на други страни.

Двама души починаха през вчерашния ден в конфликти сред армията и протестиращи в югоизточната част на страната. Протестиращите са се пробвали да спрат държавната обсада на границата с Бразилия, откъдето би трябвало да бъде превозена част от филантропичната помощ. Въпреки блокадата бразилските управляващи през вчерашния ден са почнали превозване на 200 тона храни и медикаменти към граничния град Пакарайма.

Днес се навършва тъкмо 1 месец, откогато Хуан Гуайдо се самообяви за държавен глава на Венецуела, минути преди да бъде приет за подобен от Съединените щати.

Официално армията продължава да поддържа режима на Мадуро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР