Венеция отново посрещна стотици хиляди туристи за годишния си карнавал,

...
Венеция отново посрещна стотици хиляди туристи за годишния си карнавал,
Коментари Харесай

Изкуството като спасение: Украинска артистка създава карнавални маски във Венеция

Венеция още веднъж посрещна стотици хиляди туристи за годишния си карнавал, по време на който цветните маски превземат улиците. Събитието в италианския град притегля и създателите, измежду които е Марина от Украйна. Тя се мести от Киев във Венеция след началото на съветската инвазия. На 24 февруари 2022 година довършва последните маски за карнавала, когато чува първите детонации.

Първоначално възнамерява да стане част от доброволчески отряд и да се бори за страната си, само че след това взема решение да замине поради старата си майка към единствения град отвън Украйна, в който се усеща като вкъщи - Венеция.
Когато дойдох, първото, което пробвах да получа от вкъщи си, не бяха облеклата, а маските и материалите за тях. Това е задоволително, с цел да разберете какво значи за мен правенето на маски. Можем да кажем, че ме запазиха душевен, тъй като ми дадоха опция да върша нещо с ръцете си и да не се затварям в мислите си.
Марина Лапа, украинска артистка

От близо две години италианският град е мястото, където основава и демонстрира цветните си маски, направени напълно на ръка. Любовта си към карнавала Марина открива доста преди началото на войната в родната ѝ страна.

„ За първи път пристигнах в Италия пред 90-те години на предишния век, посредством плана " Децата на Чернобил. Бях на 13. Пристигнахме във Венеция и видях красивите маски в магазините. Отнесох това прекарване със себе си в Киев. Направих първата маска в учебно заведение, само че след това ми я откраднаха. Това ме стимулира да направя още една, след това още една и още една. Сега към този момент са няколко хиляди “, споделя Марина.

Създаването на множеството маски всекидневно лишава по 2-3 дни, само че за тези с повече елементи от време на време е нужна и една седмица. Мечтата на Марина е да има лична работилница и дребна изложба, където да демонстрира своите творения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР