В Хонконг храната за вкъщи е смятана за част от

...
В Хонконг храната за вкъщи е смятана за част от
Коментари Харесай

Хонконг се отказва от пластмаса за еднократна употреба

В Хонконг храната за у дома е считана за част от всекидневието и хиляди магазини оферират тази услуга. Куен Фат Китчън сервира до 1500 кутии с оризови ястия дневно. Но от понеделник – Деня на Земята, влизат в действие нови закони, които стопират продажбата и разпространяването на артикули от стиропор и пластмасови съдове за еднократна приложимост.
От предходната година сме минали от стиропор към други пластмасови кутии. Може да си помислите, че това е просто дребна смяна, само че промяната на пластмасовата лъжица с хартиена ни коства двойно повече. Това не е толкоз удобно за ресторантьорския бизнес.
Кити Чан, притежател на ресторант Kuen Fat Kitchen

Някои клиенти не са удовлетворени от новите правила.

„ Когато съм на работа, имам единствено един час за обяд и би трябвало да се храня бързо. Не мисля, че е комфортно да си нося лични принадлежности и да ги мия по-късно “, споделя Дарън Сенг – клиент на ресторант.

Други се притесняват, че цените единствено ще се покачат.
Мисля, че това ще увеличи разноските и клиентите ще бъдат таксувани по-скъпо.
Джени Фънг, клиент на ресторант

Според уеб страницата на държавното управление периодите за въвеждане на регулацията ще зависят от " съществуването и достъпността на съответните непластмасови други възможности или други възможности за многократна приложимост, като предварителният период е 2025 година ". На хотелите и къщите за посетители също по този начин ще бъде неразрешено да дават тоалетни такъми на пластмасова основа. Активистите за запазване на околната среда от " Грийнпийс " Хонконг приветстват новия закон, само че съгласно тях възбраната на пластмаса не е задоволителна.

„ Не можем да продължаваме да злоупотребяваме с пластмаса, която замърсява околната среда. Правителството би трябвало да отделя повече средства за разпространение на пластмасата за многократна приложимост “, споделя деятелят на " Грийнпийс " Лиан Там.

Според данни, предоставени от държавното управление, през 2022 година количеството на изхвърлените битови боклуци е било над 11 хиляди тона дневно, от които близо 2 300 са били пластмасови боклуци. Хонконг разчита на три сметища за обработка на боклуци, само че съгласно държавната статистика те ще бъдат запълнени до 2026 година Властите възнамеряват да вкарат такса за боклуците от първи август тази година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР