Венеция е зашеметяваща - град, построен върху 120 острова, пресечен

...
Венеция е зашеметяваща - град, построен върху 120 острова, пресечен
Коментари Харесай

Венеция или морето, кой ще спечели битката?

Венеция е зашеметяваща - град, издигнат върху 120 острова, кръстосан от 177 канала, свързани с 391 моста. Това е лабиринт от тесни улички, закътани площади, уединени дворци и вековни църкви. Но в La Serenissima (Великолепната - бел.р.) не всичко е наред. Дните на града са преброени, в случай че не бъдат взети незабавни фрапантни ограничения, пише Джоузеф Фелан за Военновъздушни сили.

Без да преувеличаваме - Венеция е изложена на действителен риск да бъде погълната от морето. При най-лошия сюжет лагуната ще погълне града най-рано през 2100 година Междувременно доста от постройките му потъват или са развалени от вълните, които лодките образуват. Като прибавим и тълпите туристи, градът и неговото население са в положение на непрестанен крах.

Много други градове по света имат проблемите на Венеция, свързани със слягането и покачването на морското ниво. Ниско разположената Джакарта, да вземем за пример, където живеят към 11 милиона души, е в толкоз тежко състояние, че столицата на Индонезия ще бъде преместена в Нусантара – град, който още не е издигнат.

Всеки град в риск има свои лични провокации, с които би трябвало да се оправи. Но като се има поради дребния размер, славата и опциите за финансиране, Венеция е идеалният полигон за нови технологии и хрумвания, които ще бъдат основни в световната битка против надигащия се международен океан.

От комплицирани бариери до минимизиращи следите лодки, може ли тежкото състояние на Венеция да докара до осезаеми, практични решения, които ще бъдат приложени в останалия свят?

През ноември 2019 година Венеция претърпя второто си най-тежко наводняване от началото на воденето на  статистика съвсем от 100 години. То стана мотив за шокиращи вестникарски заглавия и фотосите на залетия площад Сан Марко - една от най-ниско разположените и най-емблематични зони на града.

Приливът тогава доближи пикова височина от 187 см над морското ниво, вследствие на което повече от 80% от града беше под вода. Бе оповестено изключително състояние, а вредите бяха оценени на 1 милиарда евро, съгласно кмета на Венеция Луиджи Бруняро.

La Serenissima е претърпяла и друго, още по-лошо наводняване, случило се през 1966 година, което докара до повишаване на водните равнища до 194 см над морското ниво, което съществено повреди три четвърти от магазините, компаниите и ателиетата в града.

50 години разделят тези две събития, само че последните трендове демонстрират, че няма да се наложи да чакаме половин век, с цел да забележим друго бедствено наводняване. Откакто водните равнища се записват публично от 1923 година, десетина пъти те са достигнали 150 см, като пет от тях са през последните три години.

" Промените в климата провокираха повишаване на морското ниво, тъй че всеки град, издигнат на морското ниво, е изключително уязвим “, показва Сали Стоун, учител в Манчестърското учебно заведение по архитектура.

Венеция постоянно е била изправена в борба с морето, с дребни управляеми acqua alta (предупреждение за високи води – бел.р.) събития, при които градът е наводняван в разнообразни интервали от годината, протичащи се от епохи. Но неотдавнашната вълна от високи приливи е невиждана.

И евентуално не е последна. Според отчет от 2021 година, даже в случай че световните температури се поддържат под повишаване с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, морското ниво на Венеция ще се увеличи с 32 см до 2100 година Най-лошият сюжет е повишение на температурата с 4 градуса по Целзий, обвързвано с трагичното размразяване на ледените покривки, което ще докара до 180 см релативно повишаване на морското равнище във Венеция до 2100 година – сходно на равнището, достигнато от наводненията през 2019 година, които предизвикаха толкоз доста вреди.

" Сигурни сме, че морското ниво ще продължи да се покачва през идващите десетилетия заради продължаващото размразяване на ледените покривки на Антарктика и Гренландия, както и на планинските ледници “, безапелационна е Наташа Барлоу, доцент по смяна на околната среда в Университета на Лийдс във Англия.

Барлоу отбелязва, че даже малко повишение на морското ниво може да аргументи доста увеличение на честотата и интензивността на крайбрежните наводнения, защото по-високото морско равнище покачва базовото водно равнище на стихии, приливи и талази.

Основите на постройките във Венеция са построени върху система от дървени водачи, забити отвесно в рохкавата тиня и глина на лагуната изпод. През вековете доста от постройките, издигнати върху тази нестабилна основа, са трансформирали позицията си и потъват в калта. Добивът на подземни води е ускорил процеса и Венеция е потънала с почти 15 см през последния век. " Наливането на огромно количество бетон в основите на постройките евентуално ще аргументи доста по-големи вреди, в сравнение с бездействието “, счита Сали Стоун. Освен това би било мъчно да се реконструират множеството здания във Венеция, без съществено да се компрометира тяхната естетическа целокупност, прибавя архитектът.

Обсъдени са и други дейности. " Увеличаването на дълбочината на каналите би трябвало да помогне за понижаване на наводненията “, предлага Хейли Фаулър, професор по въздействието на изменението на климата в Нюкасълския университет в Обединеното кралство.

Вместо това, в опит да задържи възходящата вода и да отбрани града, Венеция поставя вариантите в една кошница с плана Мойсей, който скоро ще бъде приключен. Това са ситуирани на стратегически места в лагуната защитни бариери, формирани от 78 мобилни портала (които могат да одобряват плавателни съдове), всеки с широчина 20 метра. Бариерите са потопени по време на мъртвило, само че се издигат, с цел да блокират прииждащия прилив в лагуната, когато водата се повиши до 110 см, изясняват от Сonsorzio Venezia Nuova, която построява системата.

Проектът Мойсей е умислен през 1992 година и от този момент търпи забавяния и скок на разноските. Строителството стартира през 2003 година и трябваше да завърши до 2011 година Системата от бариери бе задействана за първи път едвам през 2020 година и даже през днешния ден към момента не действа изцяло. Сега се възнамерява да бъде приключен в края на 2023 година и да коства 8 милиарда евро – съвсем двойно от авансово планувания бюджет.

За страдание планът не дава изцяло решение на казуса – той ще осуети високите покачвания на равнището на водата, само че не и да спре наводненията на ниско ситуирани региони, като базиликата Сан Марко. Бариерите се подвигат единствено, когато равнището доближи 110 см, а Сан Марко се наводнява при към 90 сантиметра.

" Беше признато, че това е мощно въздействащо и прекомерно комплицирано решение. В най-хубавия случай може единствено да предотврати обширни наводнения на града и други острови, породени от рискови събития. Трябва да се създадат неща, с цел да се отбрани градската тъкан от хроничните въздействия на по-високите водни равнища “, разяснява Джейн да Мосто, съосновател и изпълнителен шеф на We Are Here Venice, организация с нестопанска цел.

Твърде честото затваряне на " портите " в последна сметка ще " обрече “ лагуната, счита Фабио Карера, професор в Политехническия институт Уорчестър в Масачузетс и създател на Venice Project Center, ръководена от студенти самодейност, която изследва методите за опазване и възстановяване на живота във Венеция. Ако бариерата се повдига постоянно, споделя той, канализацията може да остане в клопката на лагуната, което освен би било неприятно, само че може да унищожи екосистемата. " Мойсей ще работи известно време – може би към 100 години, само че в последна сметка ще би трябвало да се вкара решение в холандски жанр “, предлага Карера.

Под " холандски " жанр той има поради следване на проектите, избрани от Delta Project, голяма система за ръководство на наводнения, състояща се от 13 язовира и голям брой насипи, бариери и шлюзове, която работи в Нидерландия от 1997 година Според Watersnoodmuseum – холандски музей, отдаден на наводненията – той е толкоз ефикасен, че районът, който пази, ще е наводнен един път на всеки 4000 години.

Подобна структура, съгласно Карера, би могла да сведе до най-малко риска от наводнения във Венеция, само че това надалеч не е бързо решение. Проектът Delta лиши съвсем 50 години, с цел да бъде приключен, струваше към 7 милиарда $ и е необикновено комплициран. Общата дължина на язовирите е 30 км, което ги прави към 18 пъти по-големи от Мйсей. " Като се има поради, че лиши 40 години, с цел да накараме Мойсей да проработи, би трябвало да стартираме още занапред да търсим решения за бъдещето ", акцентира Карера.

Свеня Сурмински, началник на проучванията за адаптиране в Изследователски институт Grantham за изменението на климата и околната среда в Лондон, е склонен, че бъдещето на Венеция зависи от решенията, взети през днешния ден. " Особено тук-там като Венеция, рискът от наводнения би трябвало да бъде интегриран във визията на града: по какъв начин желаеме да наподобява той след 10, 20, 50 години? “, предлага откривателят.

Но покачването на моретата и наводненията не са единствените проблеми, пред които е изправена Венеция. Водата е главната атракция на Венеция и по едно и също време с това най-големият ѝ зложелател. Построен и заобиколен от вода, градът е идеално пристанище и притегля милиони туристи. От позиция на опазването на града и екологията това изобщо не е удобно. Moto Ondoso, което се превежда непосредствено като " отичане “, е термин, който постоянно се употребява за разказване на вълната, основана от моторни лодки, и е частично отговорно за обвързваните с вълните водни вреди, които са засегнали 60% от венецианските здания, ситуирани по Гранд канал.

Такива вреди в допълнение усложняват казуса с наводненията, като вършат постройките и каменните основи по-слаби и усилват цената за поддръжка. " През цялата си история Венеция се е нуждаела от доста поддръжка и превантивни ограничения. Проблемът поражда, когато тези ограничения не се вземат непрестанно “, отбелязва Моника Шмитер, професор в Университета на Масачузетс Амхърст, която специализира в материалната просвета и застроената среда на Венеция.

Вече са подхванати някои стъпки за решение на казуса, като да вземем за пример възбраната на круизните кораби да влизат в града. От предходната година те дебаркират в индустриалното пристанище. Но можеше да се направи повече. " Ако съумея да внедря една смяна, всички мръсни, остарели, поглъщащи дизел вапорети (водните рейсове – бел.р.) и товарни баржи, които обикалят каналите на Венеция, ще бъдат преоборудвани с хибридно-електрически мотори “, зарича се да Мосто.

Вече има признаци за смяна в тази посока. Candela, шведска компания за електрически лодки, организира тествания в лагуната на Венеция. Мениджърът по връзки на шведската компания Микаел Малберг споделя, че лодките летят над водата с високи скорости, като употребяват 80% по-малко сила от стандартните плавателни съдове. " Хидролът значи, че нашите лодки създават извънредно дребни талази от към 5 см, вместо до един метър от стандартна лодка със същия размер “, съпоставя той.

Но Карера споделя, че макар че концепцията си заслужава да бъде проучена, е малко евентуално тези лодки да бъдат внедрени в близко бъдеще. " Лодките би трябвало да доближат избрани скорости, с цел да работят. Допускам, че това няма да е допустимо във Венеция, само че ще забележим “, споделя той.

Въвеждането на ограничавания на скоростта е метод да се лимитират вредите. Гондолиерите на Венеция към този момент стачкуваха и в този момент лодките се движат с оптималната скорост 11 км/час.

Градът обезверено се нуждае от работещи решения. Но това е сложен героизъм в град, който постоянно е цялостен с тълпи от гости. Около 5,5 милиона туристи са посетили Венеция през 2019 година, което е 100 пъти повече от популацията на Венеция, което падна под 50 хиляди. Броят им е сравним с посетителите на Мадрид и Москва, населявани надлежно от 6,7 милиона и 12,6 милиона поданици.

Да Мосто показва три съществени казуса с туризма във Венеция: несъразмерна взаимозависимост на стопанската система от него, вредите, които предизвиква на локалната инфраструктура, и фактът, че води до приключване на мозъци.

Туризмът е съвършен за бранша на хотелиерството, само че не е толкоз потребен за други промишлености, споделя Карера. Затова доста поданици с други ползи търсят благоприятни условия другаде. Според Карера това форсира упадъка на Венеция, като извежда от града тъкмо тези експерти, нужни за решаването на проблемите ѝ. " Всеки град и страна има свои лични трудности за превъзмогване и това изисква самостоятелни решения, основани от хората, които познават тези региони от близко “, безапелационен е създателят на Venice Project Center.

Venice Lagoon Plastic Free е един образец за венецианци, които се сплотяват, с цел да подобрят изискванията на живот в града. Организацията изследва проби от каналите и лагуната, с цел да увеличи осведомеността за замърсяването на водата, организира начинания, ориентирани към туристите, които да ги запознае с нежната екология на Венеция.

В отговор на публичното неодобрение и митингите за обезлюдяването на град, локалната власт  планира да вкара такса от 5 евро за еднодневни гости от 2023 година Но ще би трябвало да се подхващат други осезаеми промени, с цел да се трансформира Венеция в град, където хората желаят да живеят. Според Карера градът би трябвало да стане леговище на стартъпи с екологичен фокус. " Имаме съвършени условия тук за всеки, който се интересува от създаването на технологии, свързани с крайбрежното или водното ръководство. И това, съгласно мен, може да бъде ключът към решаването на проблемите на Венеция в дълготраен проект. Проблемите на Венеция ще бъдат решени най-добре във Венеция ", безапелационен е професорът деятел.

Въпреки провокациите, пред които е изправена Венеция, да Мосто споделя, че е обнадеждена по отношение на възможностите на града да оцелее. " Венеция е необикновен град и ентусиазъм “, споделя тя. " Не мисля, че светът ще разреши Венеция да изчезне “, добавя Карера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР