Венелина Вънова от години търси български производител на пъзели с

...
Венелина Вънова от години търси български производител на пъзели с
Коментари Харесай

Българско парче в световния пъзел

Венелина Вънова от години търси български производител на пъзели с 1000 детайла. Тази година открива издателство "Авис - БГ " и стартира с два продукта. Инвестицията към този момент е алегорична, само че е допустимо заниманието да се разрасне до дребен бизнес.
Най-големият пъзел в света към този момент се състои от 54 хиляди детайла. Той е с величина 8 на 2 метра, коства 1000 лв. и съставлява изложба със световноизвестни картини. В Книгата на Гинес е вписана жителка на Сао Паоло, Бразилия, която през 2017 година слага връх за най-голяма сбирка от 1047 пъзела. През 2012 година е подложен връх за най-вече хора, взели участие в реденето на един пъзел - 9569 души, които подредили голямо изображение на панда за 9 дни.

Тези и още доста други обстоятелства, свързани с реденето на пъзели, са добре познати на Венелина Вънова. През юни тази година тя сбъдва своя отдавнашна фантазия - в България да бъде създаден пъзел с 1000 детайла с български сюжет.

" На пазара има огромно многообразие - оферират се пъзели за деца и възрастни с друг брой елементи, с друга компликация и друга визия. Има доста вносни пъзели, както и неколцина български запалянковци, които поръчват пъзели за възрастни с доста детайли в чужбина. Различното е, че нашите се създават в България ", изяснява концепцията си Венелина Вънова.
Отпреди 10 години
Венелина Вънова е специалист по пъзелите - срещата й с тях била преди 25 години около децата й, само че по този начин се пристрастила, че почнала да мечтае за лична серия. Идеята за огромен пъзел, създаден в страната, я преследва от 10 години. За да я реализира, дълго време търси съидейници и прави изследвания. Запознала се с опциите за произвеждане в чужбина, отправила запитвания до компании в Полша и Гърция, само че решила, че логистиката ще направи начинанието недостъпно. Планирала да купи подобаващи машини, само че банките не харесали концепцията.

" В България има доста сполучливи опити с произвеждане на така наречен сублимационен пъзел, при който изображението се отпечатва върху подготвена бяла основа. На този принцип се вършат изображения върху чаши или фланелки, да вземем за пример. Но това са пъзели с малцина детайли. За да се направи огромен пъзел от 1000 и повече елементи, са нужни различен тип машини, които щанцоват върху картон. Трябва преса, която да насича детайлите. Една такава преса тежи 30 тона и коства не по-малко от 250 хиляди лв. ", споделя Венелина Вънова.
Капитал - брой 43
Доскоро, съгласно изследванията й, в страната липсвала такава техника. Тази година обаче " ориста й намигнала " и тя открива софийското издателство " Авис - БГ " - производител на детски пъзели, което има подобаващи механически благоприятни условия да извърши концепцията й.
С дребна инвестиция
Договарят изискванията и " Авис - БГ " стартира произвеждане на пъзелите на ишлеме. " Това е странична активност и за двете страни. Идеята е моя, само че зад плана стоят напъните на щерка ни Снежка Вънова, която е приключила компютърни и медийни технологии в Нов български университет. Тя е професионален фотограф, нейна е заслугата за изображенията върху пъзела, предпечата, графичния дизайн, дизайна на кутията ", споделя Венелина Вънова.

Поредица от съвещания и проби в издателството почистват визията, изпипват сглобката, прецизират нюансите и детайлите. Всичко е автоматизирано, машини раздробяват, запечатват, вършат кутии.

В резултат на партньорството през юни тази година първият тираж пъзели под марката " Вретено " с две изображения - " Панорама Плевенска епопея " и пейзаж от морето край Ахтопол, е към този момент факт. Името на поредицата е определено неслучайно, тъй като съгласно създателката думата " вретено " е обвързвана с " умеене, което носи българския дух ".

Инвестицията е 2000 лева лични средства. Произведени са по 100 броя от двете визии, всеки с по 1000 детайла. Цената е 25 лв.. Пъзелите се продават онлайн на уеб страницата SnowyGift, в Плевенската гледка, в книжарницата в Ахтопол, както и на място в неотдавна открития фамилен ресторант " Вретено " в столицата.
Фотограф: Цветелина Белутова Опит за връх на Гинес
Изборът на изображения върху първите пъзели " Вретено " също не е инцидентен. Венелина Вънова е от Плевен и дружно със фамилията си години наред се занимава с ресторантьорски бизнес в града. На стените на заведението са сложени двуметрови пъзели, подредени от нея. Такива големи " картини " са част от интериора и в софийския семеен ресторант " Вретено ", отворен неотдавна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Политика 2 Коронавирус 3 Компании
През 2010 година пристрастеността към пъзелите подтиква Венелина Вънова да кандидатства за връх на Гинес. Тя написа писмо до централата, декларира желанието си и дава обещание да подреди пъзел с 24 хиляди детайла за 100 дни. " От Гинес са подготвени да одобряват предизвикването ти, само че не ти подсигуряват, че ще отбележиш връх. Изпращането на документите, обработката на документите, контролът - всичко това е за твоя сметка. Двама съдии - публични фигури - да вземем за пример от кметската администрация, би трябвало да подсигуряват, че играеш почтено ", спомня си Венелина Вънова.

Реденето става в фамилния ресторант в Плевен, под наблюдаване и на клиентите. Камери и квестори наблюдават процеса. Вънова реди от заран до вечер пъзел с размери 4.50 м на 1.60 м и съумява да го приключи за 66 дни. За времето си това е най-големият пъзел в света, който тя закупува от дистрибутор на испанска компания. Но когато завършва подреждането, от Гинес й дават отговор, че се е появил различен рекордьор, наредил сполучливо пъзел с 32 хиляди детайла, който към момента не бил в продажба. Така Вънова остава единствено с опит за връх. По-късно при първа опция купува пъзела колос, поради който се сбогува с върха, само че този път го реди с другари.

Част от напъните й да развива заниманието са и съботните надпревари за деца, които провежда с години в заведението в Плевен. През 2013 година отново в Плевен става основател на първото национално съревнование за възрастни по редене на пъзели. Маратонът събира 38 тима с по двама участници, някои от които идват от София и Бургас особено с цел да се включат в заниманието. Надпреварата продължава през годините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР