Веляна Желязова от скоро е генерален секретар на Българската федерация

...
Веляна Желязова от скоро е генерален секретар на Българската федерация
Коментари Харесай

Каква година да очакваме от конния спорт у нас

Веляна Желязова от скоро е общоприет секретар на Българската федерация по конен спорт, само че от години е обвързвана със спорта. Състезанията в България към този момент започнаха и както постоянно календарът е извънредно кондензиран.



- Веляна, кое е най-голямото предизвикателство пред Вас като общоприет секретар на БФКС?

- Всеки ден е предизвикателство, когато си в този спорт. Най – огромното предизвикателство за мен в този момент е по какъв начин да съумея да работя със и за всички, по какъв начин да работя по – дейно и това да е ползотворно, само че и в същото време да не отстъпвам решенията на управлението на федерацията. Това не постоянно се покрива изцяло.

- Как стартира пътят Ви в този спорт?

- Целият ми живот е обвързван с конете. Единият ми дядо е бил кавалерист, а другият е имал коне. Предполагам някак е заложено в мен - пък и съм от Шумен, една от люлките на този спорт. Още от 10 годишна започнах да отивам на хиподрума в гр. Шумен, в ездовата школа на Веско Кулев. Беше хипнотизиращо, просто не можех да спра да навестявам базата всеки ден макар, че родителите ми не бяха съгласни. Още тогава осъзнах, че целият ми живот ще е обвързван с конете по един или различен метод. Все по – мощно се запалвах и това стана част от живота ми. Преминах през всички позиции в региона на конния спорт, от конегледач, през играч, треньор, арбитър, уредник на надпревари, админ на конна база до чиновник в БФ по конен спорт.

- Сезонът към този момент стартира, какво е характерното за този стадий от календара?

- Календарът ни стартира всяка година след Тодоров ден, и тази година има доста надпревари във всички дисциплини. Всички състезатели, както и конете им нямат самообладание да стартират надпреварите и започват с голям възторг. Атмосферата на първите надпревари постоянно е доста зареждаща и мотивираща.

- Какви шампионати се организираха досега, какви места заеха българските ездачи на шампионати у нас и в чужбина?

- За наша огромна наслада сезонът стартира доста добре. Мария Йорданова и Денис Фурлански участваха в интернационално съревнование по устойчивост – Фурсан Къп. Мария се класира на шесто място при стартирали 189 тандема и приключили 62 коня, а Денис извоюва 25 място при тази голямата конкуренция в Ал Ула, Саудитска Арабия, където взе участие международният хайлайф в дисциплината от целия свят. Настина ужасно показване на българските ездачи.

В България сезонът стартира с открит шампионат по прескачане на трудности във Царацово, на КСБ Фригопан. Имахме 175 старта през първия ден. Предстоят още доста надпревари. Спортният календар занапред стартира и ние доста се вълнуваме.

- А какви държавни шампионати ще провежда федерацията и какви са Вашите упования от българските коне и ездачи?

- Вътрешният състезателен календар е доста виновен и държавните шампионати са в основата на развиването на нашия спорт и активността на федерацията. Ще организираме държавни шампионати във всички дисциплини и категории. Първият държавен шампионат е във дисциплината всестранна езда и ще се организира в интервала 05.05. - 07.05.2022 година в гр. Русе. След това продължаваме с държавен шампионат по устойчивост 1* в Шумен. В края на месец май ще се организира и държавният шампионат по прескачане клас Т. Федерацията провежда общо 13 държавни шампионата в четири дисциплини и всички категории състезатели и коне.

- Каква оценка давате на предишния сезон, кои са най-значимите триумфи за България във всички дисциплини?

- През 2022 година имаме двама балкански първенци в прескачането на трудности. Ивайло Бонев в категория мъже от ККС „ Ген. Владимир Стойчев “ и Ая Митева от Европейска комисия „ Конкур “ в категория „ Млади ездачи “. Второ място зае Анна Гочева от ККС „ Тракиец “ в самостоятелното при дамите. Юношите и мъжете ни заеха две втори места в отборните тествания на Балканиадата.



Ая Митева - балкански първенец в категория " Млади коне "

Юношите ни Милко Кочев, Елиза Чолакова, Ася Петрова и Ая Митева, завоюваха отборното съревнование в Световната купа в Царацово, а Ангел Няголов завоюва Гран При тестването. Елиза стана първа в Гран При при юношите през последния ден.

Имаме и бронзов орден в дисциплината обездка за Дара Брезоева в категория Юноши до 18 год. от Европейска комисия „ Конкур “ на Балканиадата по обездка, която се провежда в Байкой, Румъния.

През месец октомври Денис Фурлански завоюва първо място в интернационален шампионат в Шаморин, на 160 км, а Николай Николов приключи втори в същото тестване.

През миналата година имахме огромни триумфи в лицето на Петър Марчев и кон Гаскон от ККС „ Олимпик “. Тандемът взе участие в три надпревари в Полша. Постигнаха пето място през месец април в Сопот, девето място през месец май още веднъж в Сопот и седмо място в крайното класиране на равнище 4 звезди – дълъг вид в Щрегом. Летисия Димитрова от ККС „ Кабиюк “ взе участие на две интернационалните надпревари. Едно в Унгария и едно в Румъния. В Румъния Летисия взе участие на равнище 2* дълъг вид и извоюва 1-во място в категорията.

Една добра година с положителни резултати, но… към момента изоставаме от европейския хайлайф.

- На кои ездачи ще разчитаме за призови класирания и тази година?

- Разчитаме и стискаме палци за триумф на всички наши състезатели. Ние работим дружно за триумфа на всички. Разбира се, доста значими са националните ни тимове, които ще показват България в интернационалните прояви през 2023 година През 2023 година разчитаме на тимовете юноши и мъже в дисциплината прескачане, тима по устойчивост - мъже, тимът за юноши в обездката – да оставим на селекционерите да дефинират съставите им, а имаме изявени състезатели и коне и самостоятелно на Петър Марчев в дисциплината всестранна езда

- Освен държавните шампионати, у нас се организират и редица шампионати на най-хубавите бази, какво да чакаме от тях и какви шампионати ще бъдат извършени?

- През 2023 година предстоят да бъдат извършени доста надпревари. 4 шампионата по прескачане на КСБ „ Ген. Крум Лекарски “, гр. Божурище, като едното съревнование е Купа Република България, 4 шампионата на КБ „ Фригопан “, два от които са държавни шампионати - един по прескачане на трудности клас Т и един шампионат в дисциплината обездка. На базата ще се организира и Балканска лига по обездка 2023 – две квалификации и един край дружно с интернационален шампионат по обездка CDI 1* през месец септември. И не на последно място Световната купа по прескачане на трудности през месец юни. Семеен кодекс „ Тракиец “ през тази година ще бъде хазаин на два открити шампионата по прескачане на трудности и един Държавен шампионат – този за деца, пони ездачи, дилетанти, юноши 18 год. и " Млади ездачи ". 3 шампионата по прескачане на трудности ще одобри КБ „ Студенец " в с. Садовец и един Държавен шампионат за млади коне дружно с тестиране за млади коне.

- Разбирам, че и тази година ще бъдем домакини на кръг от Световната купа?

- Да и тази година още веднъж ще сме домакини на Световна купа. Тя ще се организира в Царацово в интервала 15 – 18.06.2023 година, като ще имаме отборна Световна купа за категория " Юноши до 18 година " и самостоятелно за мъжете. Конна база „ Фригопан “ за втора поредна година ще бъде хазаин на това огромно съревнование. Очакваме доста участници и несъмнено, разчитаме на всички фенове да изпълнят трибуните и да поддържат нашите състезатели на това събитие.

- Какво да чакаме от националните ни състезатели по прескачане, имат ли нови коне и по какъв начин мина подготовката им през зимата?

- Ние нямаме централизирана подготовка на националните си тимове. Всеки един клуб, треньор и играч вършат проекти за подготовката си и вземат решение къде да вземат участие и по кое време за идната година. Всички тези проекти се съгласуват с националните ни селекционери и по този начин се построява една стратегия за присъединяване на националните ни тимове в обособените дисциплини. Състезателите ни по прескачане на трудности не са спирали да се приготвят и през зимата. Някои яздят в чужбина и там непрекъснато вземат участие в надпревари.

През месец март Ангел Няголов взе участие в Горла Миноре на интернационален шампионат, като това съревнование е част от подготовката за Купа на нациите, която ще се организира там в края на месец април. Едно от значимите надпревари в календара за нашите национали. Там скачаха и някои от младите ни състезатели – Десислава Миланова и Елиза Чолакова.



Ангел Нялогов - един от най-успешните ни състезатели в прескачането на трудности

- Как се развива дисциплината устойчивост?

- Резултатите сами демонстрират по какъв начин се развива дисциплината. Много триумфи и доста призови класирания през миналата година. Както виждаме и тази година стартира с триумф за издръжливостта. Имаме доста положителни коне и състезатели в дисциплината и се надяваме сезонът да бъде доста сполучлив, както в народен, по този начин и в интернационален проект. Имаме 6 състезатели покрили квалификации за европейския шампионат и чакаме през актуалната година да добие подготовка и седми ездач. Това ни дава вяра за почтено показване.

- А кои са най-талантливите ни ездачи във всестранната езда?

- Всеки ездач занимаващ се със всестранна езда е надарен. Все отново там имаме три разнообразни дисциплини в три поредни дни. Това е една доста атрактивна и всеобхватна дисциплинираност, която изисква доста умения от коне и състезатели. В тази дисциплинираност все още с положително показване е Петър Марчев с Гаскон добил подготовка за присъединяване в европейски шампионат. Имаме и съществени проблеми в развиването. През последните години се сви присъединяване на състезатели и коне. Малко клубове я развиват, а тя е българската дисциплинираност. В нея са огромните изяви на нашите ездачи на олимпийски игри и европейски шампионати. Затова управлението на федерацията провежда разширено заседание на което бяха прегледани проблемите и бяха разисквани стъпки за подкрепяне и развиване.

- Както споменахте и Вие, предходната година имахме балкански първенци по прескачане, затвърждава ли България мястото си на водач на Балканите?

- Ние постоянно сме били на високо равнище и по никакъв метод не отстъпваме на балканските си съседи. Имам страхотни ездачи с хубави коне, които изрично са конкурентни освен на Балканите. Винаги сме имали триумфи и постоянно ще имаме. Вярвам, че когато поставяме старания, ние като федерация, те като състезатели, когато работим дружно в една посока, това неизбежно ще докара до триумф.



Ивайло Бонев - балкански първенец за 2022 година



- Колко клуба има регистрирани у нас и кои са най-изявените измежду тях?

- През 2022 година имаме регистрирани 73 клуба в Българска федерация по конен спорт. В тези клубове са регистрирани 814 коня и 579 състезателя. Всички клубове по един или различен метод се изявяват, като несъмнено има такива, които го вършат единствено в България. Други – в България и чужбина.

- Каква година да чакаме от конния спорт у нас?

- Както всяка година, уповавам се и тази да има по-големи триумфи от предходните макар всички компликации, които ни съпътстват и отговорностите, които стоят пред всички наши състезатели и националните тимове. Очакваме една наситена със надпревари година по календар и осъществяване на задачите и дилемите, които седят пред нас.

Автор Вяра Илиева





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР