Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика Велосипедисти настояват за

...
Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика Велосипедисти настояват за
Коментари Харесай

Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика

Велосипедисти желаят законови промени поради черна статистика Велосипедисти упорстват за промени в закона, с които да се вкара условие за минимално разстояние от 1,5 метра при изпреварване. Според тях по този метод ще се увеличи вниманието на водачите към колоездачите и ще има въздействие върху сигурността на пътя.
 
Според представители на КАТ обаче сходно условие за разстояние от метър и половина би било неприложимо в градски условия, а също така, няма по какъв начин служителите на реда да мерят дали се съблюдава или не.
 
Манолова: Карането на велосипед е рисково занимание

За 2016 година има близо 400 катастрофи с колоездачи, при които ранените са 369 индивида, а починалите 33 души. Тази статистика демонстрира, че са нужни законодателни промени, които да покачат сигурността на велосипедистите, безапелационна е омбудсманът Мая Манолова, която показа настояванията на Сдружението на велосипедистите.
 
„ Основно настояването на велосипедистите е за основаването на правна норма, която категорично да регламентира метър и половина минимално странично разстояние при изпреварване на велосипедист от лидер на МПС. Така е във Франция, Белгия, Португалия, Австралия и в 26 американски щата ”, сподели публичният бранител.
 
Основни правила за безвредно придвижване на велосипедистите

 Според шефа на „ Пътна полиция ” Бойко Рановски обаче сходно условие ще е мъчно използвано, изключително в градска среда.
 
„ Предложението за въвеждане на условие на разстояние при разминаване или при изпреварване би трябвало да се обмисли доста деликатно дали касае градски условия или извънградски условия, тъй като има места, изключително в градовете, където това разстояние никой няма да може да го съблюдава. И като цяло акцентът би трябвало да бъде регламентиране на велоалеи, велопътеки, места, където би трябвало да се построяват тези велопътеки, да са безвредни и да няма спор с автомобилното придвижване и съответните кметове на общини да ги съблюдават и да построяват подобаващи условия ”, изясни Рановски.
 
Столичен зам.-кмет призна, че не би употребил някои велоалеи в София

Според него при всяко условие, обвързвано с разстояние, има проблем с контрола, тъй като няма по какъв начин да се мери тъкмо. Още повече в случай че става дума за мерене на разстояние в придвижване, както е в тази ситуация при разминаване с велосипедисти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР