Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната (2014), специалист по

...
Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната (2014), специалист по
Коментари Харесай

България има нужда от депутинизация

Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата (2014), експерт по национална сигурност разяснява по държанието на ръководещите в България в подтекста на идната 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещаване във Федерална република Германия на 17 и 18 февруари. В баварската столица ще бъдат разисквани ограничения в подтекста на усложнената среда на сигурност вследствие на войната в Украйна, както и други провокации пред сигурността. В делегацията ще бъдат вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на защитата Димитър Стоянов.

Изследване на показателя на риска в света демонстрира, че дружно с възприемането на Русия като главен риск за сигурността в света се покачва престижът на Украйна и на всички страни, които оказват помощ на Киев. Един доста добър образец за това е Полша.

Конференцията към този момент стана институция, която се занимава с трендове, а не с оперативни въпроси. Конкретната акция на Русия в Украйна надали ще бъде дискутирана, само че ще се дискутира въпросът за показателя на риск в света.

Русия към този момент е изгубила войната против Украйна, защото е изпаднала в цялостна изолираност - и политическа, и дипломатическа, и икономическа: Няма сюжет, при който Русия съумява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде единствено един, в случай че всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от съветска страна.

Основна цел за нас би трябвало да бъде постоянно държавно управление, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и Европейски Съюз.

(...)

Вместо да отхвърляме западната помощ, която ни е предлагана неведнъж в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови принадлежности, които се оферират на България.

 Русия на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Войната единствено на оперативно и тактическо равнище е военно дело, другояче е сериозен политически и честен въпрос. Украйна съумя да се опълчи на Русия вследствие на морално и политическо предимство и на единение в Украйна и в Западния свят. В момента следим война, която би трябвало да потвърди при какво съответствие качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея няколко милиона жертви наподобява са допустими, което не е по този начин за нашия свят.

Помощта за Украйна със модерна военна техника ще разреши по-бързо да бъде прекъсната тази война и тя да не се трансформира в кланица.

Трябва постоянно държавно управление, което да спре недоразумението - президентът Румен Радев да се слага над Народното събрание и над обществото, като заема позиции, които са в цялостно несъгласие с нашия цивилизационен избор, с решенията на Народното събрание и с постиганите консенсусни решения в НАТО и Европейски Съюз.

България може да помогне на Украйна с муниции, танкове, артилерия и самолети МиГ-29 и Су-25: В момента България е от основна значимост, с цел да бъде кратко времето, в което два прилежащи народа се избиват поради безумните хрумвания на хора в Кремъл.

Цялото изявление чуйте в

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР