Велизар ЕНЧЕВНа 3 април БНТ излъчи интервю с американския политолог

...
Велизар ЕНЧЕВНа 3 април БНТ излъчи интервю с американския политолог
Коментари Харесай

Три морета може да е новото НАТО

Велизар ЕНЧЕВ

На 3 април Българска национална телевизия излъчи изявление с американския политолог Джордж Фридман, което би трябвало да е тематика №1, в случай че не броим войната в Украйна. Но казаното от Фридман има директно отношение към драмата на украинците, тъй като ни разкрива сюжет, който се осъществя пред очите ни към този момент втора година.

В присъщия му прям жанр, определян от мнозина като оракулски, американският политолог чертае течащ сега сюжет за основаване на нов боен блок на Източния фланг на Европа, който ще дублира НАТО. Според Фридман 12-те страни от самодейността " Три морета " (Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България) би трябвало да основат личен защитителен съюз.

И с просто око се вижда, че " Трите морета " свързват транспортно Балтийско, Адриатическо и Черно море. А където има инфраструктура и връзки, освен това граничещи с Русия, рано или късно там идват и западни войски. Внушението на Фридман е кристално ясно: подобен армейски съюз ще обезпечи на 12-те страни доста по-добра отбрана от " съветската мечка ", в сравнение с Северноатлантическият пакт.

На пръв взор концепцията конкурира НАТО. Но единствено на пръв взор. Всъщност това е

втори боен алианс на Запада

маскиран като грижа за Източния фланг на НАТО. Нека го кажа напряко - независим защитителен съюз на 11-те членки на НАТО (Австрия не е в пакта) икономисва на военните стратези във Вашингтон задължението да влизат във война с Русия поради Украйна, Прибалтийските републики, Полша или Румъния.

Зад добре завоалираната логичност на янките се вижда нежеланието им да проливат кръвта си за фронтовите европейски страни с Руската федерация. Тази " привилегия " благородно се преотстъпва на евровасалите, наричани за съзвучие " съдружници " и " евроатлантически сътрудници ".

Фридман единствено осъвременява концепцията на полския политик Йозеф Пилсудски (1867-1935) за съюз на страни от Балтийско до Черно море, който би трябвало да предотврати коалиция на Германия с Русия, известна като " Intermarium " (на полски Miedzymorze). Сравним ли концепцията за нов боен евроблок с британско-американската военна интервенция " Шок и смут ", трансформирала Ирак в кърваво полесражение, неизбежно изплува новата Коалиция на искащите. Или по-точно казано - остарялата иракска бойна ария на нов европейски глас.

Ако някой наивно попита какво е бъдещето на Европейските въоръжени сили, за които по този начин фанатично се залагат всички френски президенти, отговорът е един - никакво! И това е другата скрита цел на " Трите морета " - да осуети основаването на самостоятелна от Съединени американски щати европейска войска. Първата цел към този момент я посочихме - вероятен боен конфликт с Русия!

Звучи цинично, само че белким не е реалност?

А и по кое време в близката и далечната история цинизмът е бил непознат на Великите сили? И по кое време " дребните " не са плащали сметките на " огромните " при международна война или локално клане?

Ако още не сме убедили колебаещите се каква е тайната задача на " Три морета ", през април 2017 година Атлантическият съвет ни отвори очите.

На конференция в Истанбул, под мотото " Да създадем " Три морета " приоритет на екипа на Тръмп ", ген. Джон Джоунс - президент на Центъра за интернационална сигурност на Атлантическия съвет, направи паметно самопризнание: " Това е трансатлантически план с големи геополитически, геостратегически и геоикономически последствия, целящ да в профил ръката на Кремъл от европейския енергиен бранш ". Очевидно ген. Джоунс е и посланик, откакто елегантно икономисва истината за милитаристичния темперамент на Триморието. Защото е азбучна истина, че геополитиката се осъществя най-много с военни средства.

Нека в този момент забележим " българския принос " към " миролюбивата " самодейност " Три морета ". Веднага ще напомня, че основната заслуга за българското домакинство на самодейността през юли 2021-ва бе на Румен Радев. Той безусловно го изтръгна от Прибалтийските републики, с цел да подкрепи предизборната си акция за президент.

И каква изненада!

По време на софийската намира се организира видеовръзка с американския президент, на която Джо Байдън, за общо учудване, особено поздрави анонимния за света и българите длъжностен стопански министър Кирил Петков. Тогава ни светна " алената лампичка ", че щатското внимание към министър и изравняването му по сан с президента на България е знак за височайшо снизхождение. Само месец по-късно то се осъществя в политическия план " Продължаваме промяната ".
Възторжените президенти-триморци в София
На софийски конгрес се лееха заклинанията, че територията на 12-те страни съставлява една трета от целия Европейски съюз, а популацията им е общо 111 милиона души. И че страните от този район основават 10% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и имат растеж над междинния за Съюза. Сиреч, това е икономическа мощ, която е с голям капацитет за развиване. Но Джордж Фридман повдигна завесата над " Трите морета " и ни уведоми, че капацитетът на Триморските страни е съвършен и за боен съюз, кадърен да води война с Русия.

При откриването на форума Румен Радев съобщи: " Три морета " не е нито съюз, нито е боен, нито е против Русия. "

Фридман твърди тъкмо противоположното. И обстоятелствата дотук поддържат неговата, а не президентската теза. И още едно обръщение от Триморската среща в София не трябва да се отминава. Някои оратори оповестиха, че от момента на своето основаване самодейността " Три морета " имала визията да добавя, без да се съревновава с Европейския съюз...

Тези оратори излъгаха. " Три морета " освен би трябвало да е второто НАТО на източните евровасали, само че и вторият Европейски съюз на страните " второкласен ". Затова да благодарим на Джордж Фридман. Триморското му признание ни отваря очите за мъглявото ни бъдеще в нов боен и политически съюз.

Дано не е като украинското настояще!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР