Велизар ЕНЧЕВ, Фейсбук Решението за експулсиране на руски дипломати е

...
Велизар ЕНЧЕВ, Фейсбук Решението за експулсиране на руски дипломати е
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Решението за руските депутати е нищожно, трябва да се оттегли

Велизар ЕНЧЕВ, Facebook

Решението за експулсиране на съветски дипломати е незначително и юридически, и административно. Взето е без решение на Министерския съвет, външният министър не е известен, а заместникът му е работил в отсъствието на Генчовска, без да има право да подписва нотата, освен това зам.-министърът е връчил нотата на съветския дипломат без глобата на директния си принципал, единствено по устно разпореждане от премиера.

От политическа позиция това решение също е незначително, тъй като не е в съгласие с съдружните сътрудници, като изключим Демократична България, които евентуално го утвърждават постфактум.
Затова задавам логически (в юридическо и морално отношение) въпрос, на който би трябвало да отговорят всички парламентарни сили: не би трябвало ли дипломатическата нота неотложно да се отдръпна?

В противоположен случай следим непоследователен абсурд: съвсем всички в Народното събрание осъждат непозволените и еднолични дейности на премиера по проблема с съветските дипломати, само че никой не предлага коригиране на грешката, която е употребявана корист с власт от самия министър председател.
След като има потвърдено незаконно действие, не е задоволително единствено да се глоби причинителя на закононарушението, като му се откаже нов премиерски мандат.

За оскъдни би трябвало да се разгласят както самото действие, по този начин и последствията от него.

Да прибавя ли, че от закритото съвещание на Народното събрание се разбра, че е погазен законът за ДАНС, а прокуратурата даже не е известена за подхванати дейности по случая, нещата са на границата на криминала.
Решението е просто - по предложение на външния министър в оставка още през днешния ден кабинетът може да вземе сходно решение с гласоподаване от министрите. След което външният министър кани в Министерство на външните работи съветския дипломат и му връчва нова нота, с която се отдръпва остарялата.
Просто и ясно. Но наподобява простите неща са най-сложни в страни с стеснен суверенитет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР