Велина Минкова се завръща с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие

...
Велина Минкова се завръща с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие
Коментари Харесай

Велина Минкова се завръща с Бразилски храст

Велина Минкова се завръща с „ Бразилски храст”, бляскав от духовитост алманах с разкази! Книгата излиза с печата на издателство "Колибри " на 1 юни, а премиерата ще се състои на 7 юни от 19:00 ч. в книжовен клуб „ Перото”. „ Бразилски шубрак “ (160 стр., 12 лева.) е прелестна дисхармония от истории, в които неуместно, само че спокойно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, обич, възмездия и какво ли още не.

Една деликатна, в същото време занимателна и непринудена игра на двусмислието. По думите на писателя Алек Попов, книгата съдържа летописи на градското момиче, разказващо с идентична лекост и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за обичаната си София: „ Едно от дребното ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „ Бразилски шубрак “ очарова с привидната си непорочност и свежото си възприятие за комизъм. “ Велина Минкова приключва британски език и литература с профил креативно писане в Калифорнийския университет (UCLA).

Автор е на сборника с разкази на британски език Red Shorts. Дебютният й разказ, „ Доклад на зелената амеба за химическия молив”, ни води на пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 година, а след това ни напомни вълненията от първите месеци след 10 ноември. През 2016 година книгата беше отличена в състезанието за превод на български разказ на Фондация „ Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в Съединени американски щати. Наскоро романът излезе на френски език (с клеймото на Actes Sud) под заглавие „ Великият водач би трябвало да пристигна да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР