Великото противостоене между Марс и Земята, когато двете съседни планети

...
Великото противостоене между Марс и Земята, когато двете съседни планети
Коментари Харесай

2018 – годината на великото противостоене между Марс и Земята


Великото противостоене сред Марс и Земята, когато двете прилежащи планети ще се приближат до минимално разстояние, цялостно лунно затъмнение, обичайните сезонни метеоритни потоци или "дъждове" - 2018 година ще бъде богата на астрономически феномени, които ще могат да се следят от Земята.

Специалистът от Големия новосибирски планетариум, членът на съвета на Новосибирското астрономическо сдружение Олег Кашин е съставил специфичен календар на такива събития.

На 7 януари ще стане едно от най-забележителните „ доближавания на планетите “. „ Без телескоп жителите на цяла Русия ще могат да видят Марс и Юпитер на небето толкоз близко, ме те могат да бъдат покрити от диска на цялостната Луна. Разбира се, действителното разстояние сред тези планети е голямо, само че същата нощ те ще се подредят по този начин, че ще се виждат като прилежащи една на друга. А на 11 януари край тази двойка планети ще премине и Луната, което също си коства да се види “, описа Кашин.

[b]Луна ще покрие Алдебаран [/b]

На 27 януари ще може да се види за пръв път през новата година по какъв начин Луната покрива звездата на Алдебаран от съзвездието Телец. Това събитие ще стане няколко пъти през годината.

На 31 януари ще се следи цялостно лунно затъмнение. В астрономическите календари това събитие е маркирано като едно от най-зрелищните.

[b]Венера и Уран [/b]

На 19 февруари вечерта на небето ще може да се вижда Венера в продължение на няколко месеца. На 4 март на разстояние два диска на Луна (1 градус) северно от Венера ще премине Меркурий, а на 29 март Венера ще мине с 0,1 градуса южно от Уран.

"Това е доста забавно събитие. Представете си Венера, която е най-ярката планета на нашето небе, и Уран, който не може да се види с нормално око даже при осветено небе. Трябва ни телескоп, би трябвало ни също някакъв ориентир, с цел да бъде ориентиран точно към Уран. Изобщо обстановката е неповторима – най-ярката планета Венера и до нея Уран (една пета от диска на Луната)", разясни Кашин.

Най-добрите условия за наблюдаване на колоса Юпитер ще има на 9 май – той ще бъде осветлен от Слънцето. Според астронома всеки 13 месеца тази планета се приближава до Земята на минимално разстояние и осветеният от Слънцето Юпитер става по-ярък в небето, а в телескопа наподобява по-голям.

[b]Великото противостоене [/b]

Юли ще е най-обещаващият месец за астрономическите феномени. 10 юли Венера ще премине на 1 градус северно от звездата Регул: двата ярки обекта ще бъдат видени на разстояние два лунни диска един от различен. Но най-интересното събитие ще стане в нощта на 28 юли - Марс ще се намира на най-близко разстояние от Земята през последните 15-17 години. Това се назовава "велико противостоене".

"Работата е в това, че Марс се движи към Слънцето по орбита, която ту го доближава, го отдалечава. Всеки 2,5 години нашата планета догонва Мрас и ние се оказваме на близки разстояние, само че в случай че в подобен миг Марс се е доближил до слънцето, дистанцията сред нашите планети се оказва допустимо най-минималното (този път примерно 56-58 млн. км.). Това е "великото противостоене". В такива моменти мощните телескопи може добре да разграничат детайлите на марсианския релеф", описа Кашин.

Освен това същата нощ ще има едно от най-продължителните лунни затъмнения. Луната ще се намира в сянката на Земята поти час и половина и ще се украси в червен цвят.

[b]Метеоритни дъждове[/b]

Максимум един от най-известните метеоритни потоци – Персеидите от съзвездието Персей – ще се следят на 13 август. Кашин напомни, че в обособените години е можело да бъдат следени до 60 ярки астероида в час.

„ За да се почувства целия резултат, наложително би трябвало да наблюдавате това събитие отвън града – там даже се виждат следите от астероида “, посочи ученият.

Още един мощен метеоритен поток – Драконидите от съзвездието Дракон – ще доближи оптималната интензивност към 8 октомври, а различен изобилен звезден дъжд нормално се свързва с потока на Хеминидите от съзвездието Близнаци. Средно могат да бъдат видени към 75 астероида в час. През 2018 година той ще доближи своя най-много на 14 декември и в случай че времето не ни подведе, ще стане най-зрелищното астрономическо събитие в края на 2018 година /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР