Великобритания стана първата западна страна, която разреши ваксина срещу новия

...
Великобритания стана първата западна страна, която разреши ваксина срещу новия
Коментари Харесай

Как ще протече първата кампания за ваксинация срещу COVID-19 във Великобритания?

Великобритания стана първата западна страна, която позволи ваксина против новия ковид и от идната седмица стартира всеобща акция за имунизация. Как ще протече тя?

Как имунизацията беше утвърдена толкоз бързо?

Извършените от Агенцията за регламентиране на медикаментите и здравните артикули (АРЛЗП) инспекции са " дават отговор на всички интернационалните правила ", съобщи генералният шеф на организацията Джун Рейн, стремейки се да успокои британците, че имунизацията е безвредна.

Тя изясни, че " разнообразни екипи са работили редом " " непрекъснато ", в това число през уикендите, по другите аспекти, без да чакат да приключат с единия, преди да се захванат със идващия.

Доктор Пени Уорд от Лондонския кралски лицей изясни, че бързото разрешаване на имунизацията във Англия може да се изясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската организация за медикаментите (ЕАЛ).

" За разлика от ЕАЛ, АРЛЗП може да задава въпроси на всеки стадий и да получава отговори по-бързо, тъй като е една организация ", сподели тя в изказване.

Министърът на опазването на здравето Мат Ханкок увери, че Брекзитът е разрешил на Англия първа да утвърди имунизацията, само че АРЛЗП внесе прочут колорит, като увери, че следва същите процедури като европейците.

Кой ще бъде имунизиран?

Ваксинациите ще са доброволни и стартират от началото а идната седмица в девет предпочитани групи. На първо място са жителите на старческите домове, следвани от лекуващия личен състав и хората над 80-годишна възраст, а хората над 50 години са последни.

Ваксинирането на бременни дами и на деца не се предлага, с изключение на по изключение.

От идната седмица ще са налични 800 000 дози от тази ваксина, което ще разреши първоначално да бъдат имунизирани 400 000 души от предпочитани групи. Те ще бъдат непосредствено потърсени от здравните служби и ще получат по две дози ваксина в период от 21 дни.

Това ще е " най-голямата имунизационна акция в историята на страната ни ", съобщи шефът на британската работа за публично опазване на здравето Саймън Стивънс.

Какви са техническите провокации?

Ваксината на Pfizer и BioNtech би трябвало да се съхранява при доста ниски температури, сред минус 70 и минус 80 градуса.

Дозите ще се доставят от завода на Pfizer в белгийското населено място Пюрс.

Председателят на експертната група на Комисията за хуманна медицина професор Мунир Пирмохамед изясни на конференция, че имунизацията е " постоянна за малко време при 2 - 8 градуса, което разрешава превозването й към местата за имунизация ".

Pfizer след това посочи на конференция, че имунизацията може да се съхранява в продължение на пет дни при температури сред 2 и 8 градуса.

" Ваксината ще бъде в държавните хранилища най-късно до уикенда ", сподели шефът на английския клон на Pfizer Бен Озбърн и посочи, че достъп до имунизацията ще се получава единствено посредством държавната здравна работа, а не посредством частни компании.

Според здравния министър Мат Ханкок 50 лечебни заведения в цялата страна са подготвени да получат имунизацията. Освен в лечебни заведения хората ще могат да се имунизират във имунизационни центрове, аптеки или поликлиники.

Според в. " Дейли телеграф " армията ще е натоварена със основаването на 10 огромни имунизационни центъра в огромните градове. Някои от тях ще са в конферентни зали или игрища.

Колко време ще е нужно за имунизиране на популацията?

Англия е поръчала общо 40 милиона дози от имунизацията на Pfizer и BioNTech за 2020 и 2021 година, което ще разреши да се имунизират 20 милиона души, или малко под една трета от популацията.

" Няколко милиона " дози ще дойдат този месец, заяви здравният министър Мат Ханкок.

Страната с население от 66 милиона души е поръчала ваксини и от други лаборатории, в това число 100 милиона дози от имунизацията на учените от Оксфордския университет и английската лаборатория AstraZeneca и 60 милиона дози от имунизацията Novavax.

Ще са нужни няколко месеца за имунизиране на най-уязвимите към вируса групи от популацията.

 

Колин Фроасар и Мартин Пауълс от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР