Великобритания пак иска от Русия информация за атаката по СкрипалНов

...
Великобритания пак иска от Русия информация за атаката по СкрипалНов
Коментари Харесай

„Новичок“ пак скара Лондон и Москва

Англия отново желае от Русия информация за офанзивата по Скрипал


Нов скандал сред Англия и Русия е на косъм да избухне след втори случай на отравяне с “Новичок ” в кралството.

На създаденото от Съюз на съветските социалистически републики нервопаралитично смъртоносно вещество през март в Солсбъри бяха изложени някогашният сътрудник на съветското разузнаване ГРУ Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Тогава английските управляващи упрекнаха за офанзивата Москва, което тя отхвърли, само че в следствие Западът изгони 100 съветски дипломати. След лекуване в болничното заведение в Солсбъри Сергей и Юлия се възвърнаха и бяха изписани.

В новия случай на отравяне с “Новичок ” потърпевшите са двама британци, мъж и жена. Чарли Роули (45 г.) и Даун Стърджис (44 г.) бяха открити в безсъзнание в събота в дома им в Еймсбъри, на 11 км от Солсбъри. Първоначално се смяташе, че те са потърпевши от опиати, само че след направени проучвания било открито, че са били изложени на “Новичок ”. Новината за това бе оповестена през вчерашния ден от полицията.

Органите на реда показаха, че няма данни двойката да е била нападната съзнателно, както и че нищо в биографиите им не допуска те да са евентуална цел на офанзива.

Но управляващите в Лондон свързаха двата случая. “Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата поданици на Еймсбъри са станали жертва на последствия от офанзивата против Сергей и Юлия Скрипал ”, сподели държавният министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс. И прикани Русия да даде детайлности за нападението против някогашния разузнавач, с цел да “попълни някои от значителните бели петна ” по офанзивата против Скрипал. “Руснаците са тези, които могат да изяснят нещата, с цел да може хората във Англия да са в сигурност ”, съобщи Уолъс.

Отговорът на Москва не закъсня. “Признавам, че не знам кой е Бен Уолъс. Но той като министър бе трябвало да знае, че Русия предложи да сътрудничи на Англия в следствието (на случая “Скрипал ”) доста от дълго време. За страдание английската страна не прояви интерес към това предложение ”, сподели през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков. И добави, че е доста смутен от повторното потребление на такива субстанции в Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР