Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати призоваха от конфликта в

...
Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати призоваха от конфликта в
Коментари Харесай

Байдън, Макрон, Шолц и Джонсън поискаха гаранции за безопасността на Запорожката АЕЦ

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати приканиха от спора в Украйна, Би Би Си. Те желаеха и въздържаност от страните във войната, с цел да се избегне злополука с капацитет да бъде по-лоша от чернобилската през 1986 година

В телефонен диалог в неделя четиримата водачи наново показаха поддръжката си за Украйна поради съветската инвазия. Москва и Киев се упрекват взаимно в обстрел в региона на Запорожката АЕЦ и извикват на запад опасения от нуклеарна злополука.

Конфликтът бе основен аспект на диалозите на президентите на Съединени американски щати и Франция, Джо Байдън и Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и английския министър председател Борис Джонсън. По телефона те разискаха вероятностите пред бъдещата ревизия на Меджународната организация за атомна сила до Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, против каквато от предходната седмица Русия и Украйна не възразяват.

Те приветстваха и единодушието на съветския президент Владимир Путин да бъдат позволени инспектори на МААЕ до централата, която е под съветски надзор. По думите им, също така, поддръжката за Украйна и самоотбраната ѝ ще продължи в бъдеще.

Киев в това време заяви за още ракетни удари от съветска страна, в това число в Никопол, покрай Запорожката АЕЦ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР