Великобритания е сред държавите с най-много изборни секции зад граница.

...
Великобритания е сред държавите с най-много изборни секции зад граница.
Коментари Харесай

Ден преди вота: Как протича подготовката за изборите във Великобритания?

Англия е измежду страните с най-вече изборни секции зад граница. За утрешните избори в Кралството нашите сънародници ще могат да упражнят правото си на избор в 118 секции.

Петите парламентарни избори в границите на две години дават своето отражение. Процесът по организирането на гласуването в 118-те секции  и логистиката по доставянето на машините към този момент значително е прочут от предходните гласувания.

В турския град Чорлу са разкрити девет секции – толкоз са били и предходната година

Специално за bTV, посланикът на България в Лондон Марин Райков, удостовери че 35-те машини, планувани за секциите на Острова, са доставени в тях. В останалите 83 секции на територията на Обединеното кралство ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

Особеност на гласуването в чужбина е, че за всяка от секциите е очакван и държавен представител. 91 от тях са командировани от България и са пристигнали с полет на държавния аероплан педи дни.

Започва разпределянето на машините към изборните секции

Броят на българите, декларирали онлайн, че ще гласоподават е 3343, само че българските жители, които не са подали заявление за гласоподаване отвън страната в избрания период, могат да гласоподават в секция по техен избор.

При гласуването те подават пред Секционната изборна комисия декларация по пример, че дават отговор на изискванията да гласоподават и че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място. Така изборна интензивност може да нахвърли броя на подадените заявки, както се случи и на предходните избори. На изборите през октомври 2022 година месец във Англия гласоподаваха над 30 000 българи.

И нещо любопитно - 13 от секциите са в образователни заведения, като четири от тях са в университети.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР