Великобритания е единствената страна от групата на седемте най-развити световни

...
Великобритания е единствената страна от групата на седемте най-развити световни
Коментари Харесай

Инфлацията в Г-7 е спаднала до минимум от септември 2021 година

Великобритания е единствената страна от групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7), в която инфлацията към момента пораства, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представени от Си Ен Би Си.

Базираната в Париж интернационална организация разгласи, че междинният годишен ритъм на повишаване на потребителските цени в страните от Г-7 е понижен до 4,6 на 100 през май, по отношение на 5,4 на 100 през април. Така осреднената за членките на Г-7 инфлация доближава най-ниското си ниво от септември 2021 година

Низходящият ход на цените съставлява наклонност, следена в множеството развити стопански системи през май, като инфлацията на годишна база е намаляла в Съединени американски щати, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

Англия обаче не намира място измежду тях, показват от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Британските потребителски цени са се повишили с 7,9 на 100 през май спрямо същия месец на 2022 година, укорявайки растежа си от април, когато наддадоха с 7,8 на 100.

Същевременно междинните равнища на инфлация в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз доста са спаднали: от 7,4 на 100 през април до 6,5 на 100 през май. Така инфлацията в Организацията за икономическо сътрудничество и раз спада до най-малко от декември 2021 година

Според организацията през май по отношение на април инфлацията е намаляла във всичките й членки като се изключи Нидерландия, Норвегия и Англия.

Нивата на инфлация измежду членките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз варират от съвсем 3 на 100 в Коста Рика, Гърция и Дания до над 20 на 100 в Унгария и Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени на храните и силата, понижава с доста по-бавен ритъм в 33 от всички 38 страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Основната инфлация в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през май понижа до 6,9 на 100 в съпоставяне със 7,1 на 100 през април.

Междувременно на годишна основа цените на силата са се е намалили с 5,1 на 100 през май, до момента в който през април се покачиха с 0,7 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР