Велико Търново. Приемането на Търновската конституция и дебатите, които народните

...
Велико Търново. Приемането на Търновската конституция и дебатите, които народните
Коментари Харесай

Велико Търново: Открит урок, посветен на 140-годишнината от изработването на първия основен закон на България се проведе в Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“

Велико Търново. Приемането на Търновската конституция и дебатите, които националните избраници от Учредителното заседание са водили през 1879 година, оживяха пред шестокласници и седмокласници от Основно учебно заведение „ Св. Патриарх Евтимий “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Учебното заведение бе хазаин на открит урок, отдаден на 140-годишнината от изработването на първия главен закон на България.
С огромен интерес младите великотърновци изслушаха лектора – доцент Светла Атанасова, основен организатор в Регионалния исторически музей в Старата столица. Освен интерактивната презентация, върнала времето към построяването на държавността след Освобождението, учениците се срещнаха с документи, артефакти и даже оръжия от интервала 1878-1879 година.
Откритият урок бе част от поредицата срещи в учебните заведения, проведени от центъра за професионално насочване и консултиране към Общинския детски комплекс. Освен да си напомнят обстоятелствата от историята, учениците се срещнаха и с специалността на музейния организатор.
По-рано през месеца петокласниците от ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “ навлязоха в тайните на медицината и на лекарската специалност, споделени им от педиатъра и шеф на детското поделение в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ доктор Валентин Точков. Предстои още една открита среща, отдадена на 140-годишнината от Търновската конституция – тя ще е в Средно учебно заведение „ Емилиян Станев “, а преподавател ще бъде ръководителят на Районния съд Десислава Чалъкова.
Продължава работата на откритата приемна на консултантите по професионално насочване в осведомителния център в постройката на Община Велико Търново. Всеки четвъртък от 14,00 до 16,30 ч. специалистите се срещат с възпитаници и младежи, с цел да им оказват помощ и да ги насочат в избора на следващо обучение и професионална реализация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР