Велико Търново. Паркът на миниатюрите Търновград – духът на хилядолетна

...
Велико Търново. Паркът на миниатюрите Търновград – духът на хилядолетна
Коментари Харесай

Велико Търново: Паркът на миниатюрите посрещна своя 10-хиляден посетител

Велико Търново. Паркът на миниатюрите „ Търновград – духът на хилядолетна България “ посрещна своя 10-хиляден клиент, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Заедно със свои другари Севдан Калов прегледа най-новия туристически обект в града. Той е от Велико Търново, само че от 20 години живее и работи в Берлин. Връща се от време на време в града, като споделя, че в този момент е останал извънредно впечатлен от обстоятелството, че теренът, който помни като обрасло с растителност място, в този момент е облагороден и притегля голям брой туристи. „ Много сме щастливи и прелестно сюрпризирани да забележим такава атракция в старопрестолния град. Всичко, което видяхме, доста ни хареса. Очакваме паркът да се разшири и да бъдат показани още миниатюри. Те са направени извънредно реалистично “, показа Севдан Калов. Управителите на обекта му връчиха едногодишно гратис посещаване за двама в парка на миниатюрите.
„ Фокус “ напомня, че Паркът с макети на български исторически и естествени забележителности е ситуиран на повърхност от 11 460 кв.м. в местността „ Френкхисар “ в подножието на крепостта Царевец. В него са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция„ Евксиноград “, църквата „ Успение Богородично “ в Габрово, Царска Бистрица, римския акведукт и Античния спектакъл в Пловдив, църквите „ Света София и „ Христос Пантократор “ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата цитадела, крепостта „ Баба Вида “, Дяволския мост, храм-паметник „ Александър Невски “ и съветската черква в София, Народното събрание, съветската черква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния спектакъл „ Иван Вазов “, монумент на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „ Плевенска епопея “ 1877 година “ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна. Представени са Розовата котловина край Казанлък, пристанища „ Варна “ и „ Русе “ със оборудванията и корабите, интернационално летище „ Варна “, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци. В музея навън остарялата българска столица Велико Търново е показана с макети на църквата „ Св. 40 мъченици, Художествена изложба „ Борис Денев “, паметниците „ Асеневци “ и „ Майка България “, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.
В парковата среда са изложени макети на 52 исторически и естествени забележителности от цялата страна. Сбирката се уголемява поетапно и към този момент е ход изработването на нови миниатюри макети – на Дряновския и Троянски манастир, Белоградчишката цитадела, паметника „ Бранителите на Стара Загора “ и други
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР