Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на

...
Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на
Коментари Харесай

Велико Търново: Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“

Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното ревю „ Културен туризъм “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Министър Ангелкова акцентира, че точно културният туризъм е този тип туризъм, който ще подкрепи напъните на държавното управление, общините и хората от сектора, България да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация. Тя напомни, че през 2019 година държавното управление е сложило акцент на развиването на вътрешния туризъм. „ Вярвам, че освен Велико Търново има доста какво да покаже, само че и дребните обитаеми места, които са малко познати за нас, могат да ни изненадат с прелестната си просвета и история, с превъзходните си обичаи и традиции, които са съхранили през вековете, с минералните си извори, защото България е на второ място в Европа, след Исландия с по благосъстояние на тези естествени запаси. Вярваме, че дружно, промотирайки другите типове туризъм, ние можем и сме длъжни да покажем България пред всички като желана туристическа дестинация “, уточни Ангелкова. Тя акцентира, че сходни конгреси дават благоприятни условия да се разискват провокациите в бранша, продуктите, които оферират, да се основават нови бизнес контакти и нови другарства, с които се подкрепи развиването на туризма в България. Министърът на туризма акцентира, че единствено за предходната година приходите от туризъм в страната са 8,4 милиарда лв., което по думите и е реалност с помощта на напъните на всички работещи в сектора.
По думите на инж. Даниел Панов интернационалното туристическо ревю „ Културен туризъм “ дава опция на всяка една община да показа своя туристически артикул, да обогати познанията си за това, което се предлага на туристическия пазар и да сътвори нови контакти. Той напомни, че тази година по Оперативна програма „ Региони в напредък “ всяка една община може да кандидатства с план за възобновяване на национални монументи на културата и монументи от локално значение, както и за основаване на нови туристически артикули. „ Следващата година мотото на интернационално ревю “ Културен туризъм “ би трябвало да бъде „ Обичаи, история, просвета, обичаи на българските общи “, тъй като точно тези артикули показват нашата българска еднаквост. Ние ги съхраняваме и би трябвало да ги запазим за генерации напред “, уточни инж. Даниел Панов.
На откриването на ревюто участваха посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет, Индонезия, Палестина, търговски представител на Руската федерация в България, регионалният шеф проф. Любомира Попова, общественици, шефове на институции и представители на локалната власт.
Над 30 изложители от страната и чужбина вземат участие в 16-то издание на Международното ревю „ Културен туризъм “. На обособени щандове в Двореца на културата и спорта всекие дин изложител е показал неповторими исторически забележителности, атрактивни събития и познавателните пътувания. Посетителите на ревюто могат да избират измежду предложения за пролетни празници, летни почивки, СПА отдих и туристически забележителности, показани от над 30 общини от страната, измежду които Русе, Свищов, Бургас, Троян, Горна Оряховица, Несебър, Смолян, Елена, Плевен, Девин, Вършец, Велинград и други. Историческите музеи от Разград, Клисура и Карлово притеглят гости с забавни тематични изложения и скъпи реликви. Организаторите са подготвили занаятчийски работилници, както и такива за боядисване на великденски яйца.
Единственият профилиран конгрес за културен туризъм на Балканите се провежда, по самодейност на Община Велико Търново, от Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ със съдействието на Министерството на туризма на Република България.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР